Nedjelja, 14 travnja, 2024

UMIJEĆE LAŽI: Lagumdžija “otkrio tajnu” svojih poteza

Must Read

SARAJEVO – Predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je u nedjelju gostujući u emisiji “Telering“ na OBN-u da trenutno stanje u BiH nije kriza nego je zapravo početak izlaska iz krize.

 

Na pitanje zašto je “pukla Platforma” Lagumdžija je podsjetio kako se Platforma temeljila na zajedničkim stavovima stranka potpisnica te da u onom trenutku kada SDA nije podržala državni proračun pokazala je da odustaje od reformi i promjena.

Neke zakone kočili HSP i SDA

Istaknuo je kako je državni proračun morao donijeti kako bi se izvršile međunarodne obveze, NATO obveze, ali i da je bio pretpostavka za konsolidiranje ekonomsko-socijalnih prilika u BiH zbog razgovora s Međunarodnim monetarnim fondom, prenijela je Fena.

Komentirajući činjenicu da je potpisnica Platforme i HSP, Lagumdžija je kazao da se pokazalo da su neke zakone kočili upravo HSP i SDA, podsjećajući i na slučaj federalnog ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

Govoreći o Radivojevićevoj ostavci naglasio je kako će konačnu ocjenu o cijelom slučaju dati Ustavni sud Federacije BiH ističući da će SDP poštovati bilo kakvu odluku te institucije, te da će i drugi sudovi dati stav o tome.

Lijanovići ostaju u igri

Kada je u pitanju Narodna stranka Radom za boljitak, Lagumdžija je kazao da ne vidi razloga zašto ova stranka ne bi bila dio nove parlamentarne većine jer 11 ministarstava u Vladi FBiH pripada SDP-u i njihovim koalicijskim partnerima, a pet ministarskim mjesta HDZ-u BiH i njihovim partnerima.

Izrazio je uvjerenje da će rekonstrukcija Federalne vlade biti završena do kraja srpnja, a na potrebu 66 zastupnika u Parlamentu BiH za smjenu kaže da se radi o tehničkom pitanju postavljajući pitanje zašto predsjednik FBiH s 50 potpisa ne traži rekonstrukciju.

– Najvažnije je da se sudovi izjasne o sveukupnoj situaciji, kazao je Lagumdžija.

Matematika

Kada je u pitanju izjava ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića (SDA) o tome da je većina ljudi u policijskim, tužiteljskim, sudskim i obavještajnim strukturama povezana s organiziranim kriminalnim grupama, Lagumdžija je izrazio očekivanje da će Tužiteljstvo BiH od ministra Ahmetovića zatražiti dokaze za takvo nešto.

Odgovarajući na pitanje zašto odmah poslije izbora nije formirana koalicija sa Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH Lagumdžija kaže da za to nije bilo dovoljno glasova odnosno “matematike”, a da SDP nije htio formirati koaliciju s HDZ BiH jer su oni tražili formiranje trećeg entiteta.

Naglasio je kako je SBB stranka koja je okrenuta k ekonomskom napretku i izgradnji putova te da je opredijeljena da BiH ne stagnira još dvije godine do narednih općih izbora, dok je SDA neglasovanjem za proračun pokazala da je za stagnaciju BiH.

Pitanje trenutka

-Potpisali su dokument kojim su definirani prioriteti djelovanja, a to je donošenje zakona o nelegalno stečenoj imovini, o odblokiranju izgradnje Koridora V-c te formiranju USKOK-a na razini Federacije BiH, rekao je Lagumdžija.

Kada je u pitanju imenovanje novog Upravnog odbora FTV-a kazao je da se radi o privremenom upravnom odboru koji ima zadatak raspisati natječaj nakon čega će se Parlament Federacije BiH očitovati o konačnom imenovanju UO FTV.

Osvrnuo je i na međunarodnu konferenciju “Croatia Summit 2012”, koja je održana u Dubrovniku, i kojoj je Lagumdžija prisustvovao kazavši da je atmosfera bila pozitivna.

Lagumdžija je, komentirajući rukovanje bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Kosova Hashima Thacija, kazao da je vidio obostrano žaljenje zašto se to ranije nije dogodilo.

Na kraju intervjua predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je kazao da je pitanje trenutka veoma važno kako u slučaju Tadića i Thacija tako i u formiranju koalicije između SDP-a i SBB-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -