Published On: Pon, srp 9th, 2012

LJUBIĆ: Na sastanku u Banja Luci predstavit ćemo “srednje riješenje”

U Banjoj Luci će se predstojećeg petka održati sastanak čelnika sedam političkih stranaka koje su prošloga tjedna s predstavnicima Europske unije u Bruxellesu dogovorili provedbu Mape puta čija bi realizacija omogućila podnošenje zahtjeva za kandidacijski status s EU. Najvažnije pitanje koje se otvorilo ususret ovoga sastanka je rješavanje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koja bi otklonila diskriminaciju prema predstavnicima manjinskih naroda, ali i umanjila mogućnosti da na izbor hrvatskih izaslanika u domove naroda te pri izboru člana BiH Predsjedništva dominantno utječu bošnjački birači i političke stranke.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je da su velika očekivanja od predstojećeg susreta u Banja Luci ‘posljednja prigoda za realizaciju kalendara Mape puta’ budući da potkraj kolovoza istječe rok kada bi se u parlamentarnoj proceduri trebali naći prijedlozi amandmana o primjeni odluke Sejdić-Finci.

“To je posljednja prigoda da realiziramo kalendar Mape puta budući da je 31. kolovoza određen kao rok kada bi u parlamentarnu proceduru trebalo uputiti amandmane o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu”, rekao je Ljubić za Večernji list.

Po njegovim riječima četiri stranke u FBiH su usuglasile prijedlog na temelju kojega bi se zadovoljila oba kriterija, otklonila diskriminacija za predstavnike manjinskih naroda da se mogu kandidirati i biti izabrani na mjesta u državnoj vlasti te istodobno zaštititi poziciju Hrvata.

To bi se provelo na način da se nakon popisa pučanstva koji je predviđen sljedeće godine utvrdi stvarno stanje pojedinih naroda, ali i njihov raspored u pojedinim županijama i tako napravi preraspodjela mandata koja su do sada bila uređena po popisu pučanstva iz 1991. godine, ali i uz diskriminirajuće odredbe da će se iz svake županije birati izaslanik u Dom naroda u slučaju da bude prethodno izabran u županijsku Skupštinu.

“Dogovorno je da nakon popisa pučanstva svaka županija ima u svom nacionalnom korpusu onoliko ‘dionica’ koliko tog naroda ima u odnosu na ukupan broj u FBiH”, dodao je Ljubić. Po njegovim riječima s obzirom na različite prijedloge Sarajeva i Banje Luke o izravnom, odnosno neizravnom izboru članova Predsjedništva, hrvatski će političari predstaviti ‘srednje rješenje’.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare