Ukrajinski šef diplomacije otkrio oko čega se nikako ne mogu složiti s Moskvom: Pregovori su teški

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba danas je izjavio da su mirovni pregovori s Rusijom teški te je opovrgnuo izvješća da je došlo do napretka u razrješavanju četiri od šest ključnih pitanja.

“Ne postoji konsenzus s Rusijom po pitanju četiri točke”, poručio je Kuleba putem Facebooka.

“Proces pregovora je vrlo težak. Ukrajinsko izaslanstvo zauzelo je čvrstu poziciju i ne odustaje od svojih zahtjeva. Ponajprije inzistiramo na prekidu vatre, sigurnosnim garancijama i na teritorijalnom integritetu Ukrajine.”

Ranije je turska televizija NTV citirala riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je rekao da je došlo do napretka u pregovorima.

Glavni moskovski pregovarač rekao je pak da pregovori zastaju oko glavnih točaka, naglasivši da do približavanja dolazi kod onih koje su manje važne.

“Pozicije se približavaju na sporednim točkama. Ali smo u zastoju kod glavnih političkih pitanja”, rekao je Vladimir Medinski, kojeg citiraju ruske novinske agencije.

Moskva inzistira na sporazumu

Dodao je da Moskva inzistira na potpisivanju “sveobuhvatnog sporazuma” koji bi uzeo u obzir zahtjeve za neutralnošću, demilitarizacijom i “denacifikacijom” Ukrajine, kao i priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom i neovisnosti dviju proruskih separatističkih “republika” Donbasa.

Nakon što su počeli kao razgovori uživo, pregovori Rusije i Ukrajine sada se odvijaju video konferencijama i to u gotovo svakodnevnom ritmu. Dvije su strane isprva izražavale optimizam kada se radi o mogućem pozitivnom ishodu pregovora, ali posljednjih dana ističu razlike u stajalištima.