Published On: Sri, stu 30th, 2022

UKOR PRED ISKLJUČENJE IZ POLITIKE: Schmidt je danas, mirnim i preciznim tonom pojasnio bošnjačkom dvojcu što se od njihove retorike neće trpjeti i zašto su moguće smjene obojice. Zašto se sve krije od javnosti?

Dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović danas su bili na raportu kod visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.Iz Predsjedništva BiH priopćeno je tek da je na sastanku razgovarano o “reformama na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno u kontekstu preporuke Europske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, što je i poticaj vlastima u BiH za dalji angažman u postizanju reformi.” 

I niti riječi više.

No atmosfera je bila više nego turobna. A sam poziv OHR-a njima dvojici bez Cvijanovićke najavio je da je nešto pošlo po zlu.

Foto: Predsjedništvo BiH

Diplomatski i bez šireg tumačenja za javnost, iz OHR-a  je rečeno sljedeće,a što prenosi i bošnjački predsjednički dvojac, obojica borci protiv ustavnog uređenja BIH, koje su se prije par dana zakleli da će čuvati:

“pred Bosnom i Hercegovinom su važni tjedni, sastanci na visokoj razini s EU tijelima i očekivanja su da se donesu pozitivne odluke za put Bosne i Hercegovine ka EU, koje će i građanima biti ohrabrenje da je europska perspektiva moguća.”

Međutim bošnjačka dvosećija nije informisala svoju šovensku javnost što je stvarni razlog posjete OHR-a upravo njima. Ne i Željki Cvijanović.

Iz visokih diplomatskih izvora saznajemo da su i Komšić i Dječak, dobili opomenu pred konačan ukor.

OHR naime neće u budućnosti tolerirati talasanje, podrivanje nestabilnosti u BIH i slične im navade, te očekuju u prvom redu od  Komšića ali i Bećirevića da shvate da nisu na političkim, zastupničkim, nego na izvršnim funkcijama dvojice članova Predsjedništva.

OHR je naime pojasnio i Bećiroviću i Komšiću da funkcija predsjednika oduzima pravo na egzibicije, da postrožuje pravila ponašanja,  te da ako se žele baviti politikanstvom to mogu činiti kao obični građani ili pak kao političari, šefovi stranaka ili zastupnici u parlamentima, ali nikako kao predsjednici države.

“Ustav je jasno propisao dužnosti i obveze hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BIH. OHR će pomno pratiti njihov rad i izjave i svako odmicanje od preuzete obveze i dane prisege bit će sankcionirano onako kako su u prošlosti bili sankcionirani neki drugi pojedinci” – rekao nam je dobro upućeni uposlenik OHR-a. Inače Bošnjak po nacionalnosti oženjen Hrvaticom.

Iz svega se da isčitati da OHR ovaj dvojac vidi kao SDA-ovo, Bakirovo žarište za proizvodnju krize, i da će preko njih pokušati destablizirati i buduću vladu FBIH i Vijeće ministara BIH.

OHR je očito shvatio da SDA, najopasnija stranka u regionu, jedina proteroristička stranka na tlu EU s dokazanom Al Qaeda prošlošću koju je na svojoj koži osjetio američki narod, neće mirno promatrati vlastitu eutanaziju,  a najnovije prijetnje koje je šef SDA, šef političkog terorizma u BIHi šire, uputio Nikšiću i Konakoviću, odnedavno glavnim US favoritima u BIH, shvaćene su i više nego ozbiljno.

Činjenica da je ovaj sastanak organiziran pod brzom američkom intervencijom tome dodatno ide u prilog, pogotovo ako znamo da su odnosi između Schmidta i Murpheya do sada bili prilično zahlađeni.

Znači li ovo i da je State Department dao naputak Murpheyu da se udalji od Cikotića i da ćemo možda uskoro gledati i procesuiranje i Selme Cikotića i vrha Armije BIH za masovne “virtualne” jame u Bugojnu? Teško za povjerovati.

No sve miriše na to da je State Department konačno odlučio zaštiti narod Petra Hercega Tomića od daljnjeg ponižavanja. Ljubušanina i jednog od najvažnijih heroja moderne US povijesti.

Ukratko , OHR je dao sljedeća pojašnjenja SDA pulenima u Predsjedništvu BIH:

  1. Napade na Ustav BIH, nazivanje konstitutivnosti uvredljivim imenima, pozivanje na rušenje Ustava i jačanje netrpeljivosti nedijaloga prema Hrvatima i Srbima OHR će označavati protudaytonskim djelovanjem te će te osobe trpiti sankcije.
  2. I Komšiću i Bećiroviću rečeno je da OHR neće tolerirati da se samo bošnjačke partije naziva “probosanskim snagama” jer se time direktno implicira da su srpske i hrvatske partije antibosanske, te ih se time direktno gura iz BIH. Radi se o protuustavnoj retorici budući da je BIH i srpska i hrvatska i bošnjačka država. Inzistiranje na tezi da su samo proosmanske partije probosanske,  SDA je agresija na Ustav i na srpsko i hrvatsko bosanstvo i još starije hercegovstvo.
  3. A sada najvažniji dio:  Komšiću je izričito naređeno da do kraja mjeseca mora dokazati OHR-u kako uživa moć predsjedničkog veta, s obzirom da je klub Hrvata u Domu naroda FBIH već najavio kako je tekst Deklaracije o trajnom oduzimanju moći veta Komšiću gotovo spreman, prolazi zadnje dorde i kako će biti ostavljen novom sazivu Doma naroda FBIH na izglasavanje. Deklaracija hrvatskog kluba Doma naroda, kao pravni dokument s praktičnom pravnom i političkom težinom, bi se potom uputila na Ustavni sud BIH koji bi vijećao o tome je li neki član predsjedništva kojem se oduzima trajno, najvažnija predsjednička ovlast od strane nadređenog mu parlamenta, uopće sposoban do kraja mandata vršiti svoju dužnost.

    OHR se ne želi naći u situaciji da mora provoditi ponovno izbore za hrvatskog člana Predsjedništva te će Komšiću dati šansu da sam “časno” odstupi u slučaju da ne pribavi 50% potpisa potpore hrvatskog kluba Doma naroda FBIH za svoje djelovanje u smislu korištenja predsjedničke ovlasti moći veta.

    OHR bi nakon Komšićeve “ostavke” pozvao ostale kandidate za hrvatskog člana Predsjedništva da učine to isto a fotelju hrvatskog člana preuzeo bi onaj dužnosnik koji bi dokazao da u hrvatskom klubu Doma naroda uživa natpolovičnu potporu za svoje djelovanje.

    Time bi i trakavica oko bošnjačke otimačine hrvatskog ustavnog prava konačno i završila.

Sve ovo OHR naravno radi usljed snažnog rasta političke moći Milorada Dodika i njihovog straha da bi Dodik mogao odigrati ključnu ulogu u proputinovskoj orijentaciji BIH.

Stoga je OHR ovih dana izuzetno agilan oko pokušaja lobiranja kod srpske politike u BIH, u čemu kao ključne partnere vide upravo Hrvate nakon što im nije uspio puč putem Jelene Trivić.  Hrvati naime priznaju OHR iako im je vratio mrvice dok Srbi, kao ponosita, uznosita i slavna nacija, ne priznaju svoje tiranine a kroz godine majorizacije sa Srbima su ostvarili fer i korektne odnose. Uvjerenje u OHR-u je da upravo Hrvati mogu presudno utjecati na Dodika da obeća kako će biti konstruktivan proeuropski faktor u slučaju da Putin pokuša otvoriti drugu neuralgičnu kriznu točku na tlu Europe. Onu na Balkanu.

Ovo vam je stvarna istina današnjeg sastanka dok je sve ostalo bošnjačka i SDA cenzura.

Schmidt je kako vidimo daleko opasniji političar nego su ga mediji u Sarajevu doživjeli a Komšićevo udaranje po Ustavu i pozivanje na sukobe je s ovim sastankom završilo.

I na kraju malo aktivističkoga humora:

Što se tiče Denisa Bećirovića i njegove reakcije na sastanak, upućeni tvrde da se samo rumenio.

Zato je Rumenko nama totalni hit. Pogotovo kada nastoji uloviti pozu mumije poput Šefika. A ne ide mu.

Ovom prilikom Poskok , portal za društvenu dekontaminaciju zahvaljuje se Ruskoj Federaciji i srpskom dišpetu na svemu što čine za našu, ali i srpsku BiH i naš napaćeni hrvatski narod. Nismo to zaslužili, govna smo najveća, no svakako im hvala.

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
nisam kriv
nisam kriv
2 mjeseci prije

Janjičari dragovoljci !!!

SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
2 mjeseci prije

KO JBe krstijana šmitlera amaterskog šizoidnog glumca iz mrduše dornje što je došo da riješi pitanje mačekovih katolibana od kojih su stariji i bitniji Romi i Jevreji okrenuti BOSNI

Last edited 2 mjeseci prije by SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
Oho ho
Oho ho
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
2 mjeseci prije

Zamanta li vam se na teraviji u kanisteru 23% he he he

Gradžan divizija
Gradžan divizija
Šta ti kažeš na ovo?  Oho ho
2 mjeseci prije

Ne umanjuj! 23,7%

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Oho ho
2 mjeseci prije

Što kaže naš” Izmetbegović” Biće onako kako kršćani kažu !! A pot,urad na tvorničke postavke vratiti !

Gradžan divizija
Gradžan divizija
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
2 mjeseci prije

… reče po.t.uri.ca čiji predsjednik je bio fašista u Han.dža.r div.izi.ji

SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
2 mjeseci prije

Preporučujem svim posrbljenim i kroatiziranim đikanima dobru knjigu od srb. pisca Dušana Baranina “Mexmed paša Sokolović” gdje se realistično opisuje period srbije u vrijeme Osmana… Adrićevska LAŽ i NEISTINA je da su kršćanska djeca odvođena u sepetima uz plač majki.. NIJE ISTINA.. Niko nije mogao otići u JANIČARE BEZ URGENCIJE VISOKE CRKVENE VLASTELE..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
2 mjeseci prije

Ma kakve stotine knjiga i povijest, holidej in” bošnjo ima svoj rezon..

Oho ho
Oho ho
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
2 mjeseci prije

Ponese li vas blejanje sa minareta u kanisteru 23% he he he

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU i HEIL ŠMITLERU
2 mjeseci prije

Ma normalno pa o čemu buncaju svi oa turski vakat je bio najprosšeritetniji period u europi ikad, evo recimo u bosni je od tog zlatnog doba ostalo nekoliko ćuprija i… Ne mogu se sitit sad al sigurno ima još nešto čim se sitim javim vam

Dimitrije Pantic
Dimitrije Pantic
2 mjeseci prije

Sigurno je Schmidt ponovio, upozorio i posebno podebljao Komsicu da svinjarije, koje je provodio nakon općih izbora 2018, neće tolerirat. Naravno o tome Komsic neće ništa zucnut pred javnost osim u privatno dok sjedi i loče sa Zlatanom Begicem.

Podvučeno
Podvučeno
Šta ti kažeš na ovo?  Dimitrije Pantic
2 mjeseci prije

vidiće se ovih dana ko će biti osujećen a ko odzerasen…Smidth ili građani Bosne…

nisam kriv !
nisam kriv !
Šta ti kažeš na ovo?  Podvučeno
2 mjeseci prije

Nejma bosne, seljaćino !

Dimitrije Pantic
Dimitrije Pantic
Šta ti kažeš na ovo?  Podvučeno
2 mjeseci prije

Schmidt se plaho preplašio hulje i rulje stoke sitnog zuba. Nije svabo prolupao ako su već zlatnog ljiljana birači.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Mokri snovi škutora i zaskakača konvoja s početka 90tih.