Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Uhićeno 8 osoba zbog optužbe za ratni zločin u Prijedoru

Must Read
Po nalogu Tužiteljstvu BiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su jutros osam osoba zbog optužbe da su počinili ratni zločin na području Općine Prijedor. Osumnjičeni su pod istragom zbog nezakonitog lišenja slobode i ubojstva oko 120 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Miska Glava u ljeto 1992. godine.
Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u akciji policijskih službenika SIPA-e, rano jutros na području Prijedora i okolice, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni:
-Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru,
-Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru,
-Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru,
-Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru,
-Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu,
-Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru,
-Trivo Vukić, rođen 1966. godine u Prijedoru,
-Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.
Također, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi.
Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme širokog i sustavnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.
Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog stožera vojske i policije, krajem mjeseca srpnja 1992. godine, sudjelovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloljetnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obižnji stadion gdje su 3 dana mučeni i zlostavljani.
Tijekom zatočenja, izdvojeno je i ubijeno između 10-15 zatočenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.
Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina.
Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I I Redak II, a 10 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.
Policijski službenici SIPA-e, nakon lišenja slobode, osumnjičene će predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom./pogled.ba/
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -