Published On: Sri, kol 17th, 2016

Uhićen muškarac osumnjičen za planiranje terorističkog napada

Pripadnici specijalne policije uhitili su u srijedu 27-godišnjeg Nijemca u istočnonjemačkom gradu Eisenhuettenstadtu za kojeg se sumnja da je “planirao teroristički napad”, objavio je visoki dužnosnik.
Osumnjičeni je uhićen u gradu u saveznoj državi Brandenburg, blizu granice s Poljskom, rekao je premijer te države Dietmar Woitke.
Sigurnosne službe kazale su da je muškarac planirao izvršiti napad tijekom festivala u Eisenhuettenstadtu krajem mjeseca.
Glasnogovornik policije grada Frankfurta na Odri rekao je kako su u muškarčevoj kući pronađeni materijali za izradu eksploziva te da je on njemački građanin koji nije bio migrant.
Njemačka obavještajna služba objavila je u srijedu da je ove godine u porastu broj terorističkih simpatizera koji napuštaju Njemačku kako bi se pridružili IS-u.
Do 20. srpnja 840 muškaraca i žena napustilo je Njemačku kako bi se pridružilo borbi ekstremista u Siriji i Iraku, dok je tijekom 2015. iz Njemačke u Siriju i Irak otišlo 760 islamista, pokazuju podaci njemačke obavještajne službe BfV.
Oko 140 ih je umrlo u Siriji i Iraku, gdje se IS bori da proširi kalifat na prostoru dviju zemalja.
Četvrtina stranih pripadnika IS-a, oko 210 ljudi, koji su se borili na Bliskom istoku imaju tursko državljanstvo ili tursku obiteljsku pozadinu., navodi BfV.
Žene čine petinu onih koji su otišli kako bi se povezali s IS-om, a većina ih je u dobi ispod 30 godina, prenosi Hina.