Uhićen glavni urednik ruskog Sputnjika

Istanbulska policija uhitila je  glavnog urednika internetske stranice Sputnjik na turskom jeziku, koju financira Kremlj, usred sve većih napetosti između Ankare i Moskve, rekao je njegov poslodavac.

Turska policija uhitila četiri suradnika Sputnjika

Glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahir Boztepe priveden je i u policijskom je pritvoru, na Twitteru je objavila glavna i odgovorna urednica agencije Sputnjik Margarita Simonjan.

“Policija je upala u naš ured u Istanbulu. Uhićen je naš novi suradnik. (…) Turska, što se događa?”, ogorčeno je reagirala.

Nekoliko sati prije Boztepea u Ankari je uhićeno još troje suradnika Sputnjika, izvijestili su Simonjan i nevladina organizacija Reporteri bez granica.

Policajci upali u redakciju i tražili predstavnike agencije zbog članka o pokrajini Hatay

Pripadnici turske policije su danas oko 13:20 stigli u redakciju Sputnjika u Istanbulu zahtijevajući sastanak s predstavnicima agencije. Tada su u uredu bili samo dežurni novinari. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije dok se ne sastanu s predstavnicima.

Kazali su da ih traže zbog članka objavljenog u subotu, koji je u Turskoj izazvao kontroverze. U tom tekstu Sputnjik naziva ukradenom pokrajinu Hatay, koja je u Tursku bila integrirana 1939. godine, kada ju je prepustila Francuska koju je tadašnja Liga naroda ovlastila da upravlja Sirijom kako bi osigurala neutralnost Ankare tijekom Drugog svjetskog rata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Tursku da zajamči sigurnost novinara

Sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog suradnje s Rusima.

Incident je slijedio dan nakon prosvjeda ispred ruskog konzulata u Istanbulu i pogoršanja stanja u sirijskome Idlibu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas turske vlasti da interveniraju i zajamče sigurnost novinara ruskih medija./Hina/HMS/

more recommended stories