Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Udruge RH: HVO sastavni dio hrvatske obrane

Must Read

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je sastavni dio hrvatske obrane, a položaj njihovih pripadnika treba riješiti u okviru zakona, kroz institucije i međudržavne sporazume, kako bi se spriječile moguće zloporabe braniteljskih prava, istaknuto je danas na okruglom stolu “HVO dio hrvatske obrane ili ne?”, održanom u organizaciji braniteljskih udruga RH.

Zamjenik predsjednika HDZ-a RH i ratni invalid, brigadir Drago Prgomet istaknuo je da se hrvatska država ne može i ne smije odreći brige za pripadnike HVO-a kao dijela hrvatske obrane.

“Hrvatski narod je jedan narod, bez obzira gdje žive njegovi pripadnici”, naglasio je Prgomet dodavši da treba inzistirati na ostvarenju njihovog prava, kao konstitutivnog naroda u BiH.

Pripadnici HVO dali su višestruk i velik doprinos da Republike Hrvatska danas bude to što jest, jer je u vrijeme rata tijekom pet godina njih sedam tisuća poginulo i više od 16.000 ranjeno, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Približno oko 15.000 tražilo je i ostvarilo prava kao pripadnici obrambenih struktura Republike Hrvatske i to se ne smije zanemariti zbog naraštaja koji dolaze, dodao je Čović.

Tužbe pojedinih pripadnika HVO-a protiv Republike Hrvatske radi ostvarenja nekih prava smatra pojedinačnim slučajevima, a ne stavom hrvatskih braniteljskih udruga u BiH. Uvjeren sam da sve hrvatske braniteljske udruge koje djeluju u BiH imaju vrlo jasan stav o Republici Hrvatskoj i naš je zadatak spriječiti zloporabe koje se mogu javiti, kazao je Čović i ustvrdio da to pitanje treba regulirati međudržavnim sporazumom.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Mirko Ljubičić Šveps ustvrdio je da su pripadnici HVO-a koji su tužili Hrvatsku, njih 145, “lešinari“. Bez HVO-a ne bi bilo ni hrvatske države, ni hrvatskog naroda u BiH, naglasio je.

U povodu skore objave pravomoćne presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, 16. studenoga na haaškom tribunalu, pozvao je sve hrvatske branitelje da se okupe večer prije, 15. studenoga, na glavnom zagrebačkom trgu odakle će ići na misu u katedralu i nakon toga u bdijenju dočekati izricanje presude.

Sveučilišni profesor i bojnik HV-a Josip Jurčević ustvrdio je da će presuda hrvatskim generalima nedvojbeno biti osuđujuća i teška, imat će dalekosežne posljedice i moći će se pobijati jedino političkim sredstvima.

Naša će pravedna borba biti pretvorena u zločinački pothvat i moramo 16. studenoga (na dan objave presude) i 18. studenoga (na godišnjicu pada Vukovara) pokazati zajedništvo i natjerati institucije hrvatske države da rade u interesu svog naroda, jer samo tako možemo očuvati ono što smo postigli, poručio je Jurčević.

Skup su organizirali udruga specijalne policije, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -