Published On: Sri, kol 3rd, 2016

Udruga U ime obitelji s osobitom ljubavlju čestita supruzi Stjepana Đurekovića

images-cms-image-000048057

Udruga U ime obitelji s osobitom ljubavlju čestita supruzi Stjepana Đurekovića, gospođi Giseli, koja je ustrajala u traženju pravde za svog muža  koji je ubijen kao politički protivnik komunističkog režima u Njemačkoj. Isto tako, čestitamo i odvjetničkom timu, bračnom paru Pavičić koji se, obavljajući veliki dio pravnog posla bez ikakve naknade, nije umorio tražiti pravdu i pravo ne samo za obitelj Đureković, već za sve žrtve komunističkih zločina koje su Savez komunista Hrvatske (SKH) i Savez komunista Jugoslavije (SKJ) provodili od 1945. godine pa sve do prvih demokratskih izbora 1990.godine.

 

Komunistički zločini imaju i danas utjecaj na svakodnevicu svakog hrvatskog čovjeka, jer ih neke političke stranke, pojedinci i udruge, zloupotrebljavajući svoj položaj, nastoje opravdati zaštićujući počinitelje. Poznato je da su  SDP i HNS 2013. izglasali poseban zakon, “Lex Perković” kojim su spriječili izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj nakon ulaska Hrvatske u EU.  U ime obitelji je u prosincu 2013., dva tjedna nakon referenduma o braku, zahvaljujući svojim podupirateljima i mnogim ljudima dobre volje  spriječila promjenu Ustava koju je pokrenuo bivši predsjednik Josipović skupa sa SDP-om, kako bi, između ostalih ograničenja građanskih sloboda i prava na referendum – još jednom, trajno, spriječili izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj, u siječnju 2014.

 

Čestitam svima koji su svojim djelovanjem zaustavili ustavne promjene  i spriječili već dogovorenu političku trgovinu te tako omogućili ovu povijesnu presudu! Činjenica da je ovu presudu donio njemački, a ne hrvatski sud najbolje ilustrira korupciju i premreženost hrvatskog pravosuđa. Ipak, ova povijesna osuda osoba koje su u ime Saveza komunista Hrvatske izdavale naloge da se ubija političke protivnike i neistomišljenike – može biti prvi korak u smjeru demokratizacije Hrvatske – oslobađanja medija, sudstva i politike iz ruku povlaštenih klika koje su totalitarni model vladanja prenijele i u novu hrvatsku državu štiteći nezakonito stečenu imovinu i stvarajući nove grupe povlaštenih, ovaj put bivših članova komunističke partije i korumpiranih pojedinaca.

Ne prejudicirajući pravomoćnost presude, očekujemo da se ispita  aktualna pozicija  Socijal-demokratske partije (SDP-a) kao pravne slijednice Saveza komunista Hrvatske (SKH) koja je naslijedila  nekretnine, novac  i drugu imovinu Saveza komunista Hrvatske.  Isto tako, očekujemo da Državno odvjetništvo ispita putove financiranja raznih “nevladinih” udruga koje su proteklih godina sustavno kočile razotkrivanje komunističkih zločina u Hrvatskoj, zaustavljajući procese demokratizacije i pomirbe.

Jedini način da se u hrvatskom društvu ostvari trajni mir je uspostava pravde. A pravda podrazumijeva, uz ostalo, da su svi isti pred zakonom.  Ova povijesna presuda će, nadamo se, osigurati da se svi zločinci – fašistički i komunistički – procjenjuju uz iste kriterije, a da sve žrtve i njihove obitelji, od ubijenih na Bleiburgu do brojnih političkih ubojstava u vrijeme Jugoslavije – tretiraju s jednakim poštovanjem i suosjećanjem, osiguravajući pravdu žrtvama kad god je to moguće.