Subota, 22 lipnja, 2024

UČIMO US POVIJEST: Što mislite koje godine su Demokrati u “bastionu demokracije” po prvi puta izabrali crnca za svog vođu?

Must Read

Gledali ste brdo američkih filmova u kojima su crnci glavne uloge. Često se osupnuti pričama o demokratskoj Americi. Znate li do koje godine je u USA bilo zabranjeno crncima upisivanje i studiranje medicine? Što mislite? 1923? 1934? ili do 1960?

Koje godine je “demokratska Amerika” odobrila pravo glasa crncima? Ženama?

I što mislite koje godine su Demokrati u Zastupničkom domu izabrali crnca za vođu?

1970? 1999? Ili se to dogodilo tek jučer?

Pitate li se nekada koliko je USA zapravo lažna zemlja demokracije?

Vijesti poput “prava žena i glasovanja” u Rusiji, prava ljudi druge boje kože u Rusiji naprosto nisu vijest.

No kako znamo Rusija je zemlja tame. A vođa Wikileaksa je vjerojatno žrtva Rusije. Kao i Snowden.

Inače jeste li znali da usred jedne balkanske zemlje američki veleposlanik štiti potencijalnog serijskog ubojicu  korupcijom domaćeg pravosuđa?

Demokrati u Zastupničkom domu po prvi puta izabrali crnca za svog vođu – Hrvatski Medijski Servis
Hakeem Jeffries izabran je u srijedu za vođu Demokratske stranke u Zastupničkom domu američkog Kongresa, čime je postao prvi Afroamerikanac na tako visokom položaju u Kongresu.

Pedesetdvogodišnjak iz New Yorka Jeffries preuzet će tu funkciju 3. siječnja kada počinje 118. saziv Kongresa.

Odluka demokrata također označava uspon mlađe generacije čelnika u Zastupničkom domu s 435 članova i kraj ere Nancy Pelosi (82) koja je 2007. postala prva žena na čelu Zastupničkog doma.

“Uspon Hakeema Jeffriesa na čelno mjesto demokrata u Zastupničkom domu prekretnica je u povijesti Sjedinjenih Država”, kazao je neposredno prije objave rezultata vođa većinskih demokrata u Senatu Chuck Schumer. Oboje su iz Brooklyna.

Prilikom službene objave svoje kandidature 18. studenoga, nakon deset godina u Zastupničkom domu, Jeffries je obećao da će se mlađim zastupnicima dati više prostora u oblikovanju zakona.

“Mogućnosti za smisleno kreiranje politike i javni angažman trebale bi biti pravedno raspodijeljene bez obzira na godine službe”, napisao je Jeffries u pismu kolegama demokratima.

Nakon međuizbora demokrati su izgubili kontrolu nad Zastupničkim domom, ali će republikanci imati tanku većinu.

Republikanci i njihov vođa Kevin McCarthy, koji želi postati predsjednik Zastupničkog doma, upozorili su demokrate da će pokrenuti istrage protiv dužnosnika Bidenove administracije, pa čak i protiv predsjednika i njegovog sina Huntera Bidena.

Također kažu da žele duboke rezove u potrošnji nakon godina u kojima su obje strane obraćale malo ili nimalo pozornosti na rastuće proračunske deficite i državni dug koji sada premašuje 31,3 trilijuna dolara.

Trenutno su na tri najvažnije demokratske pozicije u Zastupničkom domu osamdesetogodišnjaci – predsjednica Zastupničkog doma Pelosi (82), vođa demokrata u Zastupničkom domu Steny Hoyer (83), dok je na trećem najvažnijem položaju James Clyburn (82).

Godinama su bili pod pritiskom da ustupe mjesto mlađoj generaciji./Hina/HMS/

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -