Published On: Čet, pro 1st, 2022

Njemački parlament proglasio izgladnjivanje Ukrajinaca tijekom Staljinove vlasti genocidom

*Njemački parlament usvojio je rezoluciju kojom se Gladomor (Holodomor), odnosno izgladnjivanje milijuna Ukrajinaca pod sovjetskim režimom, označava kao genocid.*
Neobvezujuća, ali simbolično značajna rezolucija usvojena je velikom većinom u Bundestagu, budući da su zastupnici iz liberalno-ljevičarske koalicije kancelara Olafa Scholza i oporbeni demokršćani glasali za nju.
Socijalistička stranka ljevice i desno orijentirana populistička Alternativa za Njemačku bile su suzdržane.
Rezolucija optužuje Sovjetski Savez pod vodstvom Josifa Staljina za “ciljana masovna ubojstva” u Ukrajini 1932. i 1933. godine.
U tekstu rezolucije se navodi da glad u Ukrajini u tom razdoblju nije bila posljedica neuspjeha usjeva, već rezultat namjerne politike vodstva Sovjetskog Saveza, koji se raspao 1991. godine.
“Iz današnje perspektive to sugerira povijesno-političku klasifikaciju genocida. Njemački Bundestag dijeli takvu klasifikaciju”, navodi se u rezoluciji.
Gladomor se smatra jednim od najbolnijih tragedija u povijesti Ukrajine u kojoj je od gladi umrlo najmanje 3,9 milijuna ljudi. To je podatak Ukrajinskog instituta nacionalnog pamćenja./AA/HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare