U staračkom domu u SAD-u pronađeno 17 tijela

Policija u mjestu Andover u New Jerseyju pronašla je 17 tijela u improviziranoj mrtvačnici jednog od najvećih domova za starije osobe u toj saveznoj državi, nakon anonimne dojave.

Policija u Andoveru, stotinjak kilometara zapadno od New Yorka, nije mogla odmah potvrditi brojke. Ali po New York Timesu, policija je otkrila u ponedjeljak 17 tijela u improviziranoj mrtvačnici doma Andover Sub-Acute and Rehabilitation Unit. Tih 17 preminulih osoba dio su od 68 nedavno umrlih u toj ustanovi od kojih je 26 imalo pozitivan nalaz na koronavirus.

“Osoblje je očito bilo preopterećeno, a vjerojatno ga je i premalo”, rekao je Eric Danielson, šef lokalne policije. “Šokiran sam da su tijela bila nabacana u improviziranoj mrtvačnici”, rekao je guverner New Jerseya na Twitteru i poručio da je zatražio istragu.

Taj slučaj, koji se dogodio u saveznoj državi koja ima najviše mrtvih nakon New Yorka, ilustrira dramatičnu situaciju u dijelu umirovljeničkih domova u epidemiji koronavirusa koja je posebno opasna za starije. U New Yorku i New Jerseyj  vlasti su obećale dati precizne podatke o stanju u domovima za starije. Po mreži NBC, koja navodi sanitarne službe više američkih saveznih država, u epidemiji je umrlo 5670 osoba u domovima, od više od 30.000 koliko ih je ukupno umrlo u SAD-um.

more recommended stories