Nedjelja, 26 svibnja, 2024

U Širokom Brijegu predstavljana knjiga generala Krešimira Ćosića “Između prošlosti i budućnosti”

Must Read

Pred brojnim visokim uzvanicima i dužnosnicima, u kinu ”Borak” u Širokom Brijegu večeras je predstavljena knjiga “Između prošlosti i budućnosti” umirovljenog generala Krešimira Ćosića.

Knjigu su predstavili predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić te sam autor general Krešimir Ćosić.

Organizator je ogranak Matice Hrvatske Široki Brijeg, a predstavljanje je održano u kinu ”Borak” u Širokom Brijegu.

U knjizi se radi i o važnim opisima hrvatsko-američkih razgovora o suradnji i rješavanju ratne i političke krize. Knjiga obiluje povijesnim dokumentima i slikovnim prizorima. Bavi se i problemima ratnih veterana, njihovim liječenjem od PTSP-a te primjenom umjetne inteligencije u liječenju duševnih bolesti.

General Ćosić ističe da su znanje i kvaliteta obrazovanja jednog društva mjera njegovih sveukupnih sposobnosti da uspješno gradi svoju nacionalnu sigurnost kroz svoj gospodarski rast i razvoj.

General Ćosić rekao je kako se nada da će knjiga poslužiti mnogima. Prvenstveno, rekao je, jer dosad nije ovako detaljno istražen uzrok izbijanja rata na ovim područjima, a zatim i zbog prisjećanja na hrabre vojnike koji su se, unatoč velikim žrtvama, vraćali na obrambene položaje. Kao stručnjak za protuoklopnu obranu rekao je da je Hrvatska vojska tu napravila čudo jer je JNA stvorila percepciju nepobjedivosti, a Hrvatska je vojskom i diplomacijom promijenila tu percepciju.

– Oluja je bila čudo za cijeli svijet – kazao je general Ćosić dodavši da su u to vrijeme strani novinari vjerovali kako su Oluju isplanirali Amerikanci, no oni su se i sami raspitivali o načinima obuke hrvatskih vojnika, zadivljeni.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -