Published On: Pet, ruj 30th, 2022

Kočevski rog: Janković ne dopušta pokop ubijenih na ljubljanskim Žalama

Vladino Povjerenstvo za rješavanje problema skrivenih grobnica nedavno je, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, pozvalo Vladu da što prije poduzme inicijativu za utvrđivanje grobnice posmrtnih ostataka iz ponora pod Macesnovom Goricom na ljubljanskom groblju Žale i učiniti sve da se to ostvari. .

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković već se duže vrijeme protivi pokopu ubijenih u Kočevskom rogu na Žalama, a ni ovoga puta nije drugačije. Ali to može srediti njegov prijatelj i politički partner Robert Golob, premijer.

Janković navodi da na najvećem slovenskom groblju Žale nema prikladnog mjesta za pokop mučki ubijenih nakon Drugog svjetskog rata.

Tijekom proteklih godina Komisija je, između ostalog i preko nadležnog ministarstva, podnijela više inicijativa Gradu Ljubljani. prijave za pokop posmrtnih ostataka, prvi put 2017. za žrtve, pretežno slovenske nacionalnosti, iz nekoliko masovnih grobnica diljem Slovenije. 2017. predali su i prijavu za ubijene Slovence i Rome iz nekoliko masovnih grobnica u blizini Ljubljane.

Janković je i to odbio, pa su 2018. inicirali pokop 65 žrtava romske nacionalnosti iz Iške i Mačkovca, koje su trebale biti pokopane u dvije skupne grobnice. Janković se i tome protivi.

U ponoru ispod Macesnove Gorice broj otkopanih žrtava već premašuje 2000, a povjerenstvo radi na tome da žrtve dobiju grobove na Žalama. Ovdje navode da je to nacionalna tragedija i glavni grad mora imati i nacionalno zlo i nacionalne tragedije u svojoj veličini. Prema svjedočenjima, preliminarnim istraživanjima i iskopavanju više od 70 kilograma predmeta, te temeljitom detektorskom ispitivanju, s velikom se vjerojatnošću pretpostavlja da se u ponoru nalaze posmrtni ostaci ubijenih Slovenaca.

Očekuje se da će posmrtni ostaci biti iskopani iz ponora ove godine, a Vlada bi trebala dopustiti ukop žrtava na Žalama 2023. godine.

Komisija već nekoliko godina poziva da se žrtve ovog ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti pokopaju u glavnom gradu Slovenije. Upravo iskopavanjem posmrtnih ostataka žrtava iz ponora ispod Macesnove Gorice ova je inicijativa tim više opravdana. Uostalom, glavni grad zemlje u svom simboličkom krugu obuhvaća sve krajnosti nacije.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Da su cetnici jankovic bi im vec davno napravio spomenik

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

U Kocevakom Rogu..je pobijeno 16.000 Srba Kraljevske vojske i njihovih porodica..koji su se povlacili ka Italiji..
Strasne su price tadasnjih strazara Slovenaca u tom logora..Koji je do 1998 bio zatvoren..
Drzali su ih 12 god..do 57 i izrabljivali kao robove..i izivljavali se nad njima od slovenacke Ozne..pa cak i okolnih seljaka Slovenaca..