Published On: Pon, srp 30th, 2012

U Širokom Brijegu pokopane 42 žrtve komunističkog režima

U Širokom Brijegu je organiziran prvi pokop žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća ekshumiranih na teritoriju Širokog Brijega od 2010. do danas. Ovo je prvi ovakav pokop organiziran u BiH i Hrvatskoj, žrtava komunističko-partizanskih zločinaca iz II. svjetskog rata i poraća. Pokop su organizirali Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg i Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće”.
Pokopane su ukupno  42 žrtve. Među žrtvama su i dva partizana poginula u napadu na Široki Brijeg u veljači 1945., a ostalo su branitelji Širokog Brijega i civili koje su partizani tada poubijali. Obred pokopa počeo je ispred Gradske mrtvačnice u Klancu. Sprovodni obred započet je hrvatskom himnom. Nazočnima se najprije obratio Pero Kožul, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg. Potom je govorio Njegova Ekscelencija Franz Kaufman, zamjenik veleposlanice SR Njemačke u BiH iz razloga što je među žrtvama i 14 njemačkih vojnika, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Miro Kraljević, načelnik općine Široki Brijeg.

Poslije protokolarnoga uvodnog dijela počeo je sprovodni obred koji je predvodio širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić. Sprovodna povorka potom se uputila prema širokobriješkom groblju „Mekovac”, gdje su pobijeni napokon, nakon punih 67 godina, pokopani u zajedničku općinsku grobnicu. Posmrtni ostatci hrvatskog vojnika Ivana Tolja iz Ljubuškog predati su rodbini i bit će pokopani u rodnoj Gredi kod Ljubuškog.

U crkvi na Širokom Brijegu održana je Svečana sveta misa. Misno slavlje, u prepunoj crkvi, je predvodio širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić. Na kraju misnog slavlja o radu i djelovanju  Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće” govorio je vicepostulator fra Miljenko Stojić zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli da se dostojno pokopaju 42 žrtve partizansko-komunističkih zločinaca.

Drago Martinović | hercegovina.info l poskok.info
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare