U Semberiji nedovoljno kiše za spas kukuruza

Zahlađenje s kišom je dobrodošlo, ali su padavine zakasnile, naročito za kukuruz, kažu semberski poljoprivrednici. Za većinu proizvođača ovogodišnji rod je umanjen za najmanje 50 do 60 posto. Međutim, ima i parcela s kojih se očekuje relativno dobar prinos, bez obzira što nije bilo dovoljno vlage.

Đorđe Jevtić iz Amajlija zasijao je više od 50 dunuma kukruza. Svakodnevno je u obilasku parcela gdje smo ga i zatekli dan poslije dugo očekivane kiše u Semberiji.

“Kiša neće popraviti stanje, klip je u fazi voštenja … samo na onim njivama gdje su maksimalno ispoštovane agrotehničke mjere može se očekivati ​​solidan prinos”, ističe Jevtić.

Na zemljištu iste kvalitete, jedna do druge su parcele pod kukurozom, ali je vidljiva razlika u kvaliteti klipa i stabljike. Jevtić to pojašnjava ovako:

“Na jednoj parceli ispoštovane su agrotehničke mjere – gnojidba, zaštita itd, njemu vlaga nije bila presudna, dok na susjednoj parceli nije poduzeto sve što je trebalo da se uradi”.

Prema podacima HMZ, u Semberiji je tijekom proteklog dana i noći palo 19,9 litara mo metru četvornom. Zemljište je i dalje vrlo suho jer kiše nije bilo dovoljno. Ratari ističu da je kiše dovoljno bilo samo za djetelinu i povrće, ali ne za kukuruz.

Zakasnila jeste, ali s obzirom na ekstremno visoke temeprature, kiša i zahlađenje su itekako dobrodošli. Šteta na kukruza je ogromna i to će svakako utjecati na buduću sjetvu, ali i na stočnu proizvodnju, kažu semberski poljoprivrednici, javlja RTRS