Pri korištenju bankomata, pripazite na ove sumnjive stvari

Preuzimanje novčanica s bankomata je nešto sasvim uobičajeno i praktički je stvar navike. Upravo na to računaju i hakeri, koji mogu dobiti pristup vašim karticama ako ne obratite pažnju na ove znakove.

Gotovina nikako da izumre u velikom dijelu svijeta. Preuzimanje novčanica s bankomata je nešto sasvim uobičajeno i praktički je stvar navike. Upravo na to računaju i hakeri, koji mogu dobiti pristup vašim karticama ako ne obratite pažnju na ove znakove.

Gadgeti kojima se služe hakeri

Kako bi kriminalci ukrali novac s vašeg bankovnog računa, moraju imati kopiju dvije stvari – informaciju s magnetne trake vaše kartice te PIN broj. Za krađu tih podataka oni se služe s tri uređaja:

Tzv. ‘ubirači’ (skimmers) su uređaji koji učitavaju informacije s magnetne trake kartice. Oni se nalaze priključeni s gornje strane na utoru za kartice bankomata. Kada netko umetne karticu, podaci se prenose na ubirač i paralelno s tim na drugi uređaj u vlasništvu kriminalca.

Bez PIN-a kriminalac i dalje ne može mnogo. Upravo stoga se u paru s ubiračem koriste i skrivene kamerice. Njihova zadaća je jednostavna – snimiti PIN broj dok ga korisnik unosi na bankomat.

Za istu svrhu (dobivanje PIN-a), kriminalci znaju montirati i lažnu tipkovnicu umjesto one na bankomatu, piše tportal.

Kako se dodatno zaštititi?

Pravila za ovo su jednostavna, a neka su već poznata vlasnicima kartica koji često posjećuju bankomate.

Prvo i osnovno je pokrivanje tipkovnice prilikom upisa PIN-a. Na taj način se može spriječiti snimanje broja kamericom, ako ništa drugo.
Valja koristiti karticu koja na sebi ima integriran čip. Kopiranje informacija s magnetne trakice kartice je relativno jednostavno, dok je čip posve druga priča.
Od banke valja zatražiti slanje SMS poruka kad god se uzima novac s kartice. Čim prije dobijete informaciju o nečem takvom, prije ćete moći reagirati
Koristite bankomate smještene na jasno vidljivim i zaštićenim lokacijama – poput samih ulaza u banke i druge objekte pod video nadzorom
Koristite zasebnu karticu kada putujete u inozemstvo te postavite limite na sredstva koja je moguće dignuti s njih, piše tportal.