Published On: Pon, pro 3rd, 2018

U SARAJEVU UPALJENI SVI ALARMI Zagađenost zraka dosegla rekordne vrijednosti

Upaljeni su svi alarmi. Zagađenje zraka u glavnom gradu BiH drugi dan za redom bilježi rekordne vrijednosti. Zagađenost ugljen-monoksidom i do pet puta prelazi prihvatljive vrijednosti, javlja N1 televizija. Dva glavna zagađivača su automobili i domaćinstva, koja koriste čvrsto gorivo. Stručnjaci poručuju, problem treba sustavno riješavati, a iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju građane da poštuju preporuke – prva od njih je ne izlazite ukoliko ne morate.

Glavobolje, nadražaji, teško disanje, kašalj, ali i poremećaj plućne i srčane funkcije samo su neki od simtoma koji se zbog zagađenosti zraka javljaju kod pacijenata.

Iz zavoda za javno zdravstvo Kantona sarajevo, djeci, starijim osobama, trudnicama i kroničnim bolesnicima preporučuju da uopće ne izlaze napolje. Onima koji to moraju preporučuju da između ostalog koriste medicinsku masku.No, malo je onih koji ove preporuke poštuju.

“Teško je disati, teško je kretati se, žale se Sarajlije

Iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju, kako duži boravak na otvorenom može izazvati i kronične probleme.

Nema industrijskih zagađenja u Sarajevu, 50% zagađivača čine domaćinstva koja koriste čvrsta goriva.

“Ljudi u zadnje vrijeme pošto je plin malo skuplji prelaze pogotovo na padinskim dijelovima na loženje na ugalj i na drva, to je isto katastrofalno”, kategoričan je Zlatko Langof, profesor arhitekture.

“Moramo se riješiti uglja i uvesti dodatne takse ako ćemo koristiti ugalj za individualna ložišta”, naglasio je Osman Lindov profesor na Prometnom fakultetu.

Drugih 50% čini promet. Profesor Lindov pojašnjava da nema eliminatornih eko testova, ali ni podsticaja za kupvinu hibridnih automobila, niti za korištenje vozila na plin. A jedan od problema je i nesređen sustav prometnica.

“Jednostavno se događa da stambena izgradnja zauzima koridore cestovne na području Sarajeva i to svakako doprinosi velikom zagađenju, odnosno smanjenju protoka vozila. Koja se zadržavaju nepotrebno zato što nismo ubrzali ovaj proces”, istakao je Lindov.

Gradnjom se blokiralo i prirodno provjetravnje u Sarajevu. Studije rađene desetljećima unazad pokazale su da dolina Miljacke mora biti slobodna. No, te preporuke nisu ispoštovane kaže profesor arhitekture.

“Gradi se ovom dolinom, možete i vidjeti sami, veliki visoki, objekti tom dolinom. Mi nemamo taj koridor kojim bi zrak išao iz pravca Bembaše prema Ilidži”, naglasio je prof. Langof./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare