Četvrtak, 13 lipnja, 2024

U Saboru Hrvatske prihvaćena inicijativa Hrvatske republikanske stranke

Must Read

Zastupnici u Saboru Republike Hrvatske su prihvatili inicijativu Hrvatske republikanske stranke za raspravom u Saboru RH o  Graničnom prelazu Gabela Polje i poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima od strane Vlade Hrvatske, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Krajem svibnja ove godine HRS je zastupnicima u Saboru RH izabranim iz 11. izborne jedinice, kao i Odboru Sabora RH za Hrvate izvan Domovine, uputio „Zahtjev za ispitivanje odgovornosti Vlade RH u Saboru RH po pitanju poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH“.

U spomenutom zahtjevu su tražili postavljanje saborskog pitanja Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova RH o razlozima zbog kojih Vlada Republike Hrvatske već dvije godine od potpisivanja „Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima“ nije donijela Odluku o imenovanju svojih predstavnika za praćenje provedbe Ugovora o graničnim prijelazima.

Pored toga, tražili su pokretanje inicijative prema Vladi RH kako bi se granični prijelaz Gabela Polje – Metković u razdoblju od 1.6. do 30.9. proglasio „Prijelazom za međunarodni cestovni promet  putnika“.

-Sa zadovoljstvom konstatiramo kako su zastupnici 11. izborne jedinice ustvrdili kako naša inicijativa „ima širi javni interes“ i kako je „razumno i smisleno formulirana“, te su s toga, u skladu s našim zahtjevom, pristali formulirati zastupničko pitanje Vladi RH, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova RH, priopćio je HRS.

Dana 10. lipnja posredstvom predsjednika Sabora Hrvatske Josipa Leke, Ministarstva vanjskih poslova RH upućen je pismeni upit

Kada će Vlada RH imenovati svoje članove i njihove zamjenike u mješovito povjerenstvo za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH, te može li se očekivati od Vlade RH da će otkloniti tradicionalne kilometarske gužve na GP Doljani, otvarajući privremeni GP Gabela polje?

Upit je potpisalo svih troje zastupnika izabranih iz 11. izborne jedinice, tj. gospodin Ilija Filipović, gospodin Perica Jelečević i gđa. Marija Rapo.

-Po neslužbenim i nepotvrđenim informacijama koje smo dobili iz Ministarstva vanjskih poslova, nakon primljenog saborskog pitanja, postoje velike vjerojatnosti da će se usvojiti inicijativa privremenog preimenovanja GP Gabela Polje u međunarodni granični prijelaz putnika, te da će od 1.7. do 30.9. ovaj granični prijelaz moći koristiti svi putnici iz BiH na putu prema jugu Hrvatske. Ukoliko do toga dođe, na ovaj način će se značajno u ljetnom razdoblju izbjeći gužve i prometni kolaps na GP Doljani.

Također, ukoliko Vlada RH napokon imenuje članove Povjerenstva za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima, to bi značilo da bi se konačno  moglo krenuti s rješavanjem otvorenih međugraničnih pitanja između BiH i Hrvatske, počevši od Neumskog akvatorija pa do Gradiške i Orašja, navode iz HRS-a.

Ako je Vlada RH godinama ignorirala upite Vijeća ministara BiH, po Ustavu i zakonima Republike Hrvatske ne smije ignorirati upite troje spomenutih zastupnika u Saboru RH, kojima se ovim putem najiskrenije zahvaljujemo jer su pokazali osjećaj za viši interes i što su poslušali bilo svojih birača, što je rijetkost na ovim prostorima. HRS je, s druge strane, još jednom pokazao kako se djeluje za opći interes bez obzira na to sudjelujemo li u nekoj od razina vlasti ili ne, stoji na kraju priopćenja Hrvatske republikanske stranke. /HMS/

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -