Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Dr. Šantić: Prvi reformski potezi Federalne vlade logični i hvale vrijedni

Must Read

Odluku Vlade Federacije BiH da poduzeća s državnim kapitalom razvrsta u tri skupine, kako bi primijenila poseban pristup prema svakoj i na različit način upravljala tim skupinama poduzeća, što je urađeno po prvi put, predsjednik Gospodarske komore F BiH dr Marko Šantić samtra ispravnom.

Podsjetimo sva preduzeća u kojima Vlada F BiH ima vlaničke udijele, a njih je 52, svrstana su u tri kategorije, strateška, poduzeća s poteškoćama i poduzeća s manjinskim udjelom  koja bi išla u brzu privatizaciju. Među strateškim poduzećima, a  njih je 21 su elektroprivrede, telekomi, Željeznice F BiH, aeordromi, rudnici.. U drugoj skupini je 26 poduzeća s poteškoćama u poslovanju. Ta poduzeća će biti ili restruktuirana ili likvidirana i tim procesima će upravljati posebna vladina direkcija , dok su u trećoj skupini poduzeća s manjinskim vlasničkim  udijelom Vlade i ona idu u privatizaciju. To su Aluminij Mostar, Arcelor Mital, Bosnalijek, Energoinvest, Sarajevo osiguranje”, Energoinvest, Tvornica duhana Sarajevo.

Prodaja manjinskih udijela- logičan potez

Managementi nekih značajnih i velikih poduzeća negodovali su smatrajući da su pogrešno razvrstani. Šantić se nada kako nije bilo greški u razvrstavanju, a odluku Vlade F BiH da proda svoje vlasničke udijele u poduzećima u kojima nema kontrolni paket upravljanja a može ih prodati, smatra logičnim potezom, iako, dodaje, razdoblje recesije nije pravi trenutak za prodaju.

-Ako će neka od tih poduzeća i dalje poslovati s gubitkom, za Federaciju je kud i kamo isplativije riješiti ih se nego sudjelovati u eventualnoj dokapitalizaciji za pokriće gubitaka, a i gubici sami po sebi dalje obezvrjeđuju ta poduzeća, tako da ih je bolje prodati što prije, bez obzira na recesiju, kaže dr. Šantić za Hrvatski Medijski Servis.

On, međutim ističe kako se samom privatizacijom, odnosno prodajom manjinskih državnih udjela, neće postići nikakav dugoročno pozitivan efekt, ukoliko se u privatizaciji ne nađu kvalitetni kupci s jakim referencama u svojoj branši koji će ih održati, i poboljšati njihovo poslovanje, što je, po njegovom mišljenju, ključni i najvažniji kriterij koji će trebati uzeti u obzir kod donošenja odluke kome se prodaje državni udjel u tim tvrtkama.

Izabrati najkvalitetnije kadrove za strateške tvrtke

Kad je riječ o firmama koje su uredbom Vlade označene strateškima, velika većina njih, po mišljenju predsjednika Gospodarske komore F BiH zaista to i jesu. Šantić ističe kako treba izabrati najkvalitetnije kadrove koje može naći na tržištu kako bi efikasno upravljala ovom skupinom poduzeća, jer je to, naglašava,  pored prirodnih resursa, jedino vrijedno što je preostalo u javnom vlasništvu Federacije.

-Posebno se treba posvetiti restrukturiranju Željeznica FBiH i iznalaženju uspješnog modela za ovog kroničnog gubitaša koji vodi na top ljestvama najvećih dužnika po osnovi javnih prihoda, a od strateškog je infrastrukturnog i prometnog značaja, kaže Šantić.

Također, dodaje, treba paziti i na činjenicu da već dobro narušena stabilnost proračuna na svim razinama i rizik koji postoji u pregovorima s MMF-om, može dovesti do situacije da se mora razmišljati i o ubrzanoj privatizaciji naprofitabilnijih javnih poduzeća.

-I u tome slučaju, pored prodajne cijene koja bi u prvom momentu radi eventualnog pokrivanja proračunskog manjka, bila vrlo važna, opet dugoročno treba voditi računa o izboru strateški jakog igrača kao kupca koji će dalje razvijati prodane kompanije, kaže za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Gospodarske komore F BiH dr Marko Šantić.

Komora spremna ponuditi vladi svoje kapacitete

Komentirajući za HMS najavu reforme javne uprave u F BiH, kroz gašenja ili spajanje određenih federalnih institucija i agencija, Šantić kaže kako Gospodarska komora F BiH može samo pozdraviti takve poteze, posebno ako znamo kako kompliciranu i neefikasnu javnu upravu imamo.

-Također možemo ponuditi Vladi i svoje kapacitete kako bismo pomogli javnoj upravi da što efikasnije pruža usluge poduzećima u onim javnim ovlaštenjima koje je Komora i prije pružala i koje je prirodno da pruža, a koja su joj vremenom oduzeta i prenesena u razna ministarstva i novosonovane agencije. Također možemo ponuditi Vladi da, u suradnji s nekim drugim već postojećim institucijama, vršimo neke usluge i ovlaštenja koje rade druge komore u Europi, kaže dr Šantić.

Nadomjestiti gubitak prihoda od doprinosa?

Stimulacija upošljavanja, oslobađanjem plaćanja poreza na dohodak i doprinosa je, po mišljenju predsjednika GK F BiH, također,  hvale vrijedna inicijativa Federalne vlade,

-Vjeruem da će se s ovim složiti svaki poduzetnik. Ova će mjera sigurno doprinijeti, statistički gledano, povećanju zaposlenosti, ako ni zbog čega drugog onda zbog prijave radnika koji su do sada radili „na crno“, uvjeren je Šantić.

On smatra i kako će ove mjere  itekako doprinijeti i stvarnom povećanju zaposlenosti.

-Na Vladi je sada da iznađe novac za ovu mjeru, jer primjerice u 2015 godini, ako se zaposli 10.000 novih radnika u gospodarstvo i ako računamo prosječnu plaću i davanja u FBIH, dolazimo do brojke od oko 600 KM po svakom novouposlenom tj. 60 milijuna javnih prihoda koji se moraju na drugi način nadomjestiti, upozorava predsjednik Gospodarske komore F BiH dr Marko Šantić za Hrvatski Medijski Servis./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -