U RS danas odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Inzkove odluke

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske za usuglašavanje zakona, propisa i akata bit će riječi o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Kaznenog zakonika Republike Srpske.

Sjednicu je zakazala predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, jer ovo vijeće u utorak, 17. kolovoza, nije postiglo suglasnost o tom pitanju. Sjednica je zekazana za 10 sati, priopćeno je iz Vijeća naroda.

Narodna skupštine Republike Srpske je na posebnoj sjednici 30. srpnja po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Kaznenog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložio je veto na spomenute odluke. Valentin Inzko, koji je podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca./Srna/HMS/