U posljednjih 15 godina “nestala” tri manja grada veličine Kupresa

Ako je suditi po vitalnoj statistici, HBŽ, ali i cijelu BiH ne čeka svijetla budućnost. Premda je čini šest lokalnih samouprava i prostorno je najveća u Federaciji, “bijela kuga” njezino je stalno stanje. Zbog nedostatka posla, besperspektivnosti i nepovjerenja u političare, sve više mladih, pa i cijelih obitelji, odlazi trbuhom za kruhom. Kad je vitalna statistika u pitanju, brojke su neumoljive.

 

Gubitak 692 osobe

Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a prati je već 20 godina i dosad je, gotovo u pravilu, broj umrlih bio dvaput veći od novorođenih, a prošle godine odnos između rođenih i umrlih je jedan prema tri i pol, govori nam ravnateljica Zavoda dr. Diana Mamić. – U 2020. na prostoru HBŽ-a rođeno je 283 djece, a za isto vrijeme umrlo je 975 osoba. Gubitak 692 osobe u toj je godini nenadoknadiv, a samo u posljednjih 15 godina, od 2005. zaključno s 2020., izgubili smo 6846 stanovnika. Naime, u tom je razdoblju rođeno 6236, a umrle 13.082 osobe. Ako to usporedimo s brojem stanovnika koliko danas ima Kupres, to znači da smo mi izgubili tri takva mala grada – dodaje dr. Mamić. Već godinama srednje škole u HBŽ-u nude više upisnih mjesta od broja svršenih osnovaca. Ukupan broj osnovaca i srednjoškolaca u stalnom je padu, potvrdila nam je to i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta HBŽ-a Gordana Nakić. – Malo sam prelistala te podatke i recimo da u odnosu na školsku 2009./2010., kada je bilo nešto više od 9000 učenika, ove školske godine ih je 5883, znači, trećinu manje u odnosu na prije 10-ak godina – kaže nam ministrica. Sve je prisutnije i iseljavanje mladih, ponajviše iz Tomislavgrada i Livna. O tome smo upitali i Iliju Papića, predsjednika OV-a Tomislavgrad, iako znamo da službene statistike o odlascima nema nitko. – Teško pitanje. Tomislavgrad je na posljednjem popisu imao blizu 34.000 stanovnika. Jako puno, nažalost, mladih ljudi s djecom je otišlo na Zapad, nešto u Hrvatsku, Austriju, Njemačku… Recimo da se prepolovilo. Imamo tu odlazaka i na dnevnoj, vikend i mjesečnoj bazi u Hrvatsku, ali situacija nije dobra – kaže Papić. Stoga je OV Tomislavgrad, kako bi barem malo pomogao mladim obiteljima, donio odluku o povećanju naknade za svako novorođeno dijete na 800 KM. Prva odluka o pravu na tu novčanu naknadu u toj općini donesena je 2014. i iznosila je 200 KM za svako novorođenče.

 

Na vrtić čeka više od 80 djece

 

Bila bi i veća, ističe načelnik Ivan Buntić te dodaje kako su odredili iznos u skladu s trenutačnim mogućnostima i da će se odluka primjenjivati od 1. travnja. Drugi vid pomoći mladim obiteljima je završetak radova na proširenju kapaciteta dječjeg vrtića jer je u Tomislavgradu na listi čekanja više od 80 djece.