Published On: Ned, ožu 21st, 2021

Sirija – Najmanje pet civila ubijeno u napadu na bolnicu u Idlibu

Najmanje pet osoba je poginulo, a desetak je ranjeno u artiljerijskom napadu na bolnicu u provinciji Idlib, na sjeveroistoku Sirije.

U priopćenju Ministarstva odbrane se navodi da je u granatiranju grada Al Eteripa, na području koje drže turske i lokalne savezničke snage, među poginulima i jedno dijete, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo odbrane navodi da su napad izvele vladine snage.

Na videosnimku objavljenom na Facebook profilu lokalnog sekretarijata za zdravlje vide se ruševine i tragovi krvi na ulazu u bolnicu koja se nalazi ispod zemlje.

Glasnogovornik Sirijsko-američkog medicinskog društva Fadi Hakim izjavio je da je bolnica evakuirana.

Ibrahim Abu Layis, šef za odnose s javnošću Civilne zaštite Sirije (Bijele kacige), rekao je za Anadoliju da su Assadove snage napad izvele raketama zemlja-zemlja.

Kako navodi AP, napadi na bolnice su uobičajeni u sirijskom konfliktu i obično se za njih okrivljuju vladine i savezničke snage.

Ovim napadom snage Assadovog režima i njihovi saveznici prekršili su prekid vatre u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu.

U Sočiju je 17. Listopadu 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu.

Shodno dogovoru, opozicijske snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Rusija i režimske snage su u svibnju 2019. godine pokrenule operacije tokom kojih su zauzele mnoga naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su 5. ožujka prošle godine postigle novi dogovor u Moskvi. Režimske snage povremeno krše primirje koje se u značajnoj mjeri poštuje.

U periodu od 2017. do 2020. godine oko dva milijuna civila bilo je prisiljeno migrirati prema područjima u blizini turske granice, prenosi Al Jazeera.