Subota, 22 lipnja, 2024

U Portugalu više od 3.000 vatrogasaca bori se sa šumskim požarima

Must Read

Više od 3.000 vatrogasaca bori se i danas sa šumskim požarima širom Portugala, a ta zemlja je zatražila i pomoć od Europske unije u savladavanju vatrene stihije koja prijeti da se proširi s obzirom na visoke temperature koje su meteorolozi najavili za predstojeće dane.

Služba za vanredne situacije Portugala priopćila je kako je jučer izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu ove godine, dok je 6.500 vatrogasaca pokušavalo da ih stavi pod kontrolu, javlja danas Reuters, prenosi Tanjug.

Postoji bojazan da bi mnogi od jučer lokalizirana požarišta danas mogla ponovo buknu, pod utjecajem popodnevnih jakih vjetrova i visokih temperatura.

Izuzetno suho i toplo vrijeme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom ljeta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedjelja s pristizanjem novog vala vrućine, navodi Reuters.

Ministrica unutrarnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke temperature i jaki vjetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Po njenim riječima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne zrakoplove i vatrogasce, u okviru europskog mehanizma za suradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje općine u toj regiji.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorjelo je ovog ljeta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u usporedbi s prosječnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -