Published On: Ned, kol 13th, 2017

Rasistički neredi u SAD-u: Vozač koji se zabio u masu uhićen, dva vojnika poginula

Jedna je osoba poginula, a 19 ih je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News.

Do smrti jedne, a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil kojim je upravljao James Alex Fields (20) zaletio u skupinu okupljenih tijekom skupa “Ujedinimo desnicu” u Charlottesvilleu. Vozač je pobjegao s mjesta događaja, ali je ubrzo uhvaćen i optužen za ubojstvo 35-godišnjakinje kao i za ozlijeđivanje 19 osoba, od kojih je petoro ozbiljno ranjeno.

Osim izravnih sukoba između okupljenih, u akciji nadgledanja nereda, policijski helikopter srušio se sedam kilometara jugozapadno od Charlottesvila i ubio dvadržavna vojnika, priopćila je policija. Nema sumnje da je u pitanju bila samo nesreća.

U Virginiji je proglašeno izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage pošto su sudionici bili naoružani improviziranim štitovima i palicama. Tijekom dana je nekoliko puta došlo do izravnih sukoba između demonstratora i redova policije, prenosi Dnevnik.hr.

Trump: “Svi Amerikanci na prvom mjestu”

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

Trump se obratio i na izravnoj konferenciji za medije naglašavajući da “svi Amerikanci moraju biti na prvom mjestu, bez obzira na boju, vjeru, uvjerenje ili političku stranku.”