Srijeda, 24 travnja, 2024

U Podgorici održana Parada ponosa: Suzavac, pendreci i kamenje

Must Read

Sudionici Parade ponosa, koja je u nedjelju održana u Podgorici pod iznimnim mjerama osiguranja, evakuirani su policijskim vozilima iz središta grada jer im se na drugi način nije mogao osigurati izlaz iz područja gdje je održan prvi Gay Pride u glavnom gradu Crne Gore.

Protivnici Parade ponosa bacali su na sudionike suzavac i razne eksplozivne naprave te su se sukobljavali s policijom.

Sudionici pridea, njih ukupno stotinjak, u 11 sati započeli su šetnju središtem grada, te su se potom organizatori obratili okupljenima.

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive, te da će se nastaviti boriti dok ne osvoje potpunu slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi. Oni su najavili novo okupljanje sredinom sljedeće godine.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je Povorka potvrda da je podrška crnogorske vlasti istinska a ne deklarativna, te da je pokazala da je ispred država regije.

Ministar za manjinska prava Suad Numanović kazao je da je Crna Gora pokazala da je svim njenim građanima zajamčeno pravo okupljanja. Dodao je da država neće dopustiti da se bilo koji građanin osjeti manje vrijednim.

Pored ministra Numanovića, u koloni su bili još i savjetnik premijera Jovan Kojičić, predstavnici civilnog društva i regionalnih LGBT organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i predstavnici diplomatskog zbora.

Sudionici Povorke nosili su zastave duginih boja i EU. Na čelu povorke bio je transparent “Crna Gora ponosno”, a potom “Gay je OK”, kao i transparenti “Svako ima svoje pravo”, “Napredak je tolerancija”, “Ovo su i naše ulice” i “Ponosan sam jer sam na pravoj strani povijesti”.

Tijekom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a jako policijsko osiguranje pratilo je sudionike. Kako javljaju podgorički mediji više desetina huligana je uhićeno.

Grupa protivnika Povorke ponosa pokušala je na više mjesta u gradu probiti policijski kordon, ali u tome su bili spriječeni.

Više od 2.000 pripadnika policije je organiziralo pet sigurnosnih prstenova, a grad je nadlijetao i policijski helikopter.

Kako javljaju podgoričke Vijesti , čija je redakcija također napadnuta, oko 10.40 sati bačen je suzavac kod gradilišta hotela Hilton, a kod Sahat kule je uhićena skupina huligana.

Najveći sukob je izbio kada je 150 protivnika parade pokušalo ući u blokirani dio grada, pa ih je policija rastjerivala palicama, a oni su uzvraćali petardama i kamenjem.

Nereda je bilo i u dijelu grada Stara Varoš, gdje je policija u sukobu s 500 prosvjednika upotrijebila suzavac. Huligani su razbijali izloge, a interventna policija angažirana je na više područja grada u suzbijanju nereda.

Ovo je prvi Gay Pride održan u Podgorici, a onaj održan u srpnju u Budvi bio je obilježen žestokim sukobima policije i protivnika pridea.

bljesak.info

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x