Published On: Sun, Oct 20th, 2013

Jovanka Broz umrla u Beogradu u 89. godini

U Beogradu je u nedjelju, u 89. godini umrla Jovanka Broz, javljaju srbijanski mediji.

Jovanka Broz primljena je u bolnicu 23. kolovoza te su se otad liječnici borili za njezin život. U bolnicu je bila primljena u iznimno teškom stanju i s ranom nepoznatog podrijetla na prsnom košu.

Stanje Jovanke Broz je teško i smještena je na odjel intenzivne njege, rekao je tada ravnatelj Urgentnog centra u Beogradu Zlatibor Lončar, objasnivši da je pacijentica u polusvjesnom stanju te da reagira samo na grube podražaje, a prve analize i pretrage upućuju na početak sepse jer je primljena u veoma zapuštenom stanju.

Budući da je bila izravnim svjedokom turbulentne epohe u novijoj povijesti Balkana, Titova je udovica i dalje predmet iznimnog zanimanja medija u regiji iako se rijetko pojavljivala u javnosti. Posljednjih nekoliko mjeseci veliku pozornost privukle su njezine ispovijesti u listu “Blic”.

U feljtonu tog lista ona je detaljno govorila o životu s Titom, međuljudskim odnosima Tita i njegovih najbližih suradnika te o političkim progonima kojima je ona osobno bila izložena, te je na kraju, nakon Titove smrti, praktički dospjela u kućni pritvor, uskraćena za mnoga građanska prava, provodeći gotovo tri desetljeća u izolaciji.

U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente – putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Živjela je povučeno

Sredinom veljače ove godine Jovanka Broz prijavila je pljačku u kući u kojoj je živjela na Dedinju, navodeći da su joj ukradene brojne dragocjenosti. Riječ je o jednoj od dedinjskih vila u koju je smještena nakon što je poslije Titove smrti, usred noći krajem kolovoza 1980., iseljena iz rezidencije u Užičkoj 15.

Prema tvrdnjama koje su naknadno objavili mediji, nije joj bilo dopušteno da ponese mnogo toga – tek ponešto od odjeće, posuđa i sitnica. Prema kasnijim tvrdnjama njezinih odvjetnika, oduzeta joj je kompletna arhiva, adresar, telefonski imenik pa čak i novogodišnje i druge čestitke.

Poslije je dobila nešto namještaja, svoju odjeću i dio nakita, ali kako je sama rekla, uglavnom bezvrijedne komade.

U Beogradu je još od 1983. godine u tijeku ostavinska rasprava o ostavštini Josipa Broza Tita, a ured srbijanskog predsjednika početkom veljače suglasio se da bude otvoren trezor u kojem je pohranjena imovina zatečena u rezidenciji nakon Titove smrti.

Pouzdan i precizan sadržaj trezora javnosti još nije poznat. U javnosti je i dalje sporno koji dio nasljedstva treba pripasti Titovoj udovici.

Jovanka Broz, rođenjem Ličanka, od Titove smrti 1980. živjela je povučeno, u gotovo potpunoj izolaciji, u beogradskom naselju Dedinje. S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA.