Utorak, 18 lipnja, 2024

U PETAK DAN “D”: Smjena nelegalnog predsjednika FBiH Živka Budimira

Must Read

U Sarajevu će u petak biti održana vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem će dnevnom redu biti prijedlog za pokretanje procedure u Ustavnom sudu FBiH za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira.

To su danas na pres-konferenciji izjavili predsjedavajući Doma naroda Radoje Vidović i Predstavničkog doma Fehim Škaljić.

Pozivajući se na pravilo potrebne dvotrećinske većine jednog doma za pokretanje procedure te uvjereni da će većina u Domu naroda biti suglasna za takav prijedlog, najavljuju da će zahtjev Ustavnom sudu biti i formalno upućen nakon toga, u ponedjeljak.

Škaljić je dodao da i u Predstavničkom domu može biti osigurana većina ako Ustavni sud FBiH ocijeni da mu treba i stav tog parlamentarnog nivoa.

Obojica dužnosnika nadaju se da će sudska odluka biti u skladu sa stavom sadašnje parlamentarne većine o potrebnoj smjeni Živka Budimira, ali kakva god bude, bit će ispoštovana, najavili su.

Kao ustavno uporište za smjenu Budimira, naveli su da on nije osoba dostojna daljnjeg obavljanja sadašnje visoke funkciju jer nije pokazao ni minimum odgovornosti niti podnio predlaganu mu ostavku nakon što je na političkoj sceni došlo do prekompozicije vlasti i formiranja nove parlamentarne većine u FBiH nakon raskida koalicije između Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije.

Škaljić je, objašnjavajući aktuelna zbivanja na bh. političkoj sceni u kontekstu prekompozicije vlasti i nove parlamentarne većine te izglasavanja nepovjerenja dosadašnjem rukovodstvu, dodao: “Na tom putu ispriječio se birokratski odnos predsjednika FBiH”, odnosno institucije predsjednika i potpredsjednika.

Jedan od potpredsjednika je Mirsad Kebo, kadar Stranke demokratske akcije, koja je u prekompoziciji ostala bez dugogodišnje vladajuće pozicije, ali Fehim Škaljić je na pres-konferenciji rekao da protiv njega ne treba pokretati proceduru kod Ustavnog suda FBiH, jer je “rekao da će poštovati volju nove parlamentarne većine”.

Rečenica iz Kebinog saopćenja od 16. srpnja, na koju se u tom smislu pozvao Škaljić, glasi: “Povodom aktuelne političke situacije, u skladu sa svojom ustavnom pozicijom i prije svega odgovornošću kao legalist, podržavam opće ustavno i parlamentarno pravo političkih stranaka u Parlamentu FBiH da ostvaruju koalicije i imaju vladu koja je odgovorna da provede njen program”.

Vidović i Škaljić nisu pojasnili kako će se u formalnom smislu dalje odvijati stvari s Mirsadom Kebom i njegovom sadašnjom funkcijom u situaciji kad su Škaljićev Savez za bolju budućnost BiH i Vidovićeva Hrvatska demokratska zajednica BiH u novoj koaliciji (zajedno sa Socijaldemokratskom partijom i Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990), a Kebina Stranka demokratske akcije izbačena iz vlasti.

Škaljić je još za 24. i 25. srpnja, za kada je sazvana i sjednica Predstavničkog doma, najavio da će s dnevnog reda biti povučene sve tačke čiji predlagač izostane, bilo da je u pitanju Vlada ili pojedinac.

Za dnevni red su inače predviđeni i zakoni čiji su predlagači iz Stranke demokratske akcije.(Dnevnik.ba/F)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -