Petak, 19 travnja, 2024

U OČIMA FRANCUZA BiH od uvoznice postala izvoznica džihadista

Must Read
BiH je nekada uvozila džihadiste, a danas ih izvozi, jedan je od zaključaka opširnog televizijskog priloga kanala France 24, čiji su reporteri u bh. gradovima istraživali utjecaj selefija.
Francuski novinari naglašavaju kako se oko 300 državljana BiH bori na strani džihadista u Siriji, a mnogi su uvjereni kako su ih radikalizirali selefijski vjerski predstavnici.
Ističu kako Islamska država sve više novači diljem Europe, a BiH se nalazi pri vrhu popisa po broju džihadista koji se trenutno nalaze u Siriji. France 24 upozorava kako je riječ o veoma opasnoj situaciji za BiH, gdje se doskora prakticirao umjereni islam.
“Međutim, sve nazočniji je i ekstremni oblik islama, koji se čak promovira i na sarajevskim ulicama”, navodi France 24.
Na ulicama Sarajeva francuski reporteri su razgovarali s mladićima koji dijele letke i promoviraju povratak “izvornom islamu”. U zemlji u kojoj su muslimani prakticirali umjereni islam, u posljednje vrijeme su vidljivi vjerski simboli, poput brada i pokrivenih žena.
“Nemojte misliti ako se ovako nastavi kako neće postati još radikalniji. Njihova zajednica će biti masovnija i novačit će više terorista”, rekao je jedan Sarajlija francuskim novinarima.
Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, govoreći o džihadistima, kaže kako je riječ o pojedincima.
“Ne poričem kako ih ima, ali riječ je o pojedincima, koji ne mogu predstavljati neku snagu”, kaže Cerić.
“Bh. vlasti ozbiljno su shvatile prijetnje. Uhićen je i Bilal Bosnić, koji je poslao na desetke mladića u džihad”, navodi se u prilogu.
Jedna od majki čiji je sin, pod utjecajem Bosnića, otišao za Siriju, o svemu tome kaže kako nije voljela što ide s njima, s njima se druži.
“Ne znam što mu je to trebalo. Evo, imam ja Kuran u kući, mogao se moliti ovdje, kad god je htio. Nije imao potrebe ići s njima, koji imaju bradu do pojasa”, kaže ova majka.
IS nastoji potaći sukob na svjetskoj razini. BiH je jedna od njihovih crta fronta, koja se nalazi na kapijama Europe, zaključuje francuska televizija, prenose Nezavisne novine.
Dnevnik.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -