Published On: Sub, pro 19th, 2015

KREŠIĆ MIJO: "Intevizirati suradnju HDZ-a i Komunističke partije Kine"


SARAJEVO, 18.12.2015. Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovinei zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, sastao se danas u Sarajevu s izaslanstvom Narodne Republike Kine kojega je predvodio Zhou Li, zamjenik ministra ministarstva za međunarodnu suradnju Komunističke partije Kine.
Na sastanku je bilo riječi o odnosima dviju država, naročito na političkom i gospodarskom planu te suradnji HDZ-a BiH i kineske Komunističke partije.
Nedavnu posjetu predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića Kini, Li je označio potvrdom da Bosna i Hercegovina uvažava kinesku povijest, na čemu je zahvalio u ime svoje države i svoga naroda. Prenio je pozdrave glavnog tajnika Komunističke partije Kine dr. Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH. Mijo Krešić je prihvatio poziv Komunističke partije Kine da ju u narednom razdoblju posjeti najviše izaslanstvo HDZ-a BiH.
Mijo Krešić je kineskog kolegu izvijestio kako je posve izvjesno da će Bosna i Hercegovina u siječnju iduće godine podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji, a što će podrazumijevati da su pitanja agende i koordinacijskog mehanizma riješena, te da će u lipnju iduće godine biti jako intenziviran pristup NATO-u.

Sveukupne odnose Bosne i Hercegovine i NR Kine g. Krešić je ocijenio dobrima i prijateljskim koji su se posljednjih nekoliko godina potvrdili na mnoštvu primjera, naročito na gospodarskom polju i najozbiljnije u energetskom sektoru. No, upozorio je na trgovinsku razmjenu nepovoljnu za Bosnu i Hercegovinu te je pozvao kinesku stranu na izravno investiranje u Bosnu i Hercegovinu iznoseći odlučnost Bosne i Hercegovine na poduzimanju svih mjera s ciljem zaštite stranih investicija. Također je izrazio velika očekivanja Bosne i Hercegovine iz uspostavljenih odnosa NR Kine i zemalja srednje i jugoistočne Europe.
Mijo Krešić je čestitao NR Kini na ambicijama i impresivnim planovima da do 2020. godine udvostruči prihod po glavi stanovnika u odnosu na 2010. godinu. Izvještavajući o društvenim i gospodarskim planovima Kine, Zhou Li je zapazio da su za posljednjih dvadesetak godina bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i NR Kine uznapredovali i da su sada na znatno višoj razini.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare