Srijeda, 24 travnja, 2024

U novom procesu Jašarević će glumiti lažnog mučenika

Must Read

Obnovljeno suđenje Mevlidu Jašareviću pred Apelacionim vijećem Suda BiH počinje narednog ponedjeljka, 16. septembra, potvrđeno je “Dnevnom avazu” u Sudu BiH. U ovoj ustanovi jučer, međutim, nisu mogli iznositi detaljnije planove na osnovu kojih bi se moglo govoriti o okvirnom periodu za donošenje konačne presude.

No, na osnovu dosadašnje dinamike u Državnom sudu, dobro upućeni u ovaj slučaj očekuju da bi Jašarević do kraja godine mogao biti pravosnažno osuđen, jer će biti provođeni samo oni dokazi koji su do sada “bili sporni”.

Njegov branilac Senad Dupovac u izjavi za “Dnevni avaz” iznio je strategiju kojom sudije namjerava ubijediti da Jašarević zaslužuje kaznu manju od 18 godina, kakva mu je bila izrečena prvostepenom presudom, a koja je, podsjetimo, u međuvremenu ukinuta. 

– Koncept odbrane ostaje na snazi: Jašarević nije došao u Sarajevo da ubija, nego da bude ubijen. To ćemo nastojati da dokažemo, jer nam to do sada nije bilo omogućeno u prvostepenom postupku. Znači, razlog Jašarevićevog dolaska u Sarajevo je protest zbog politike SAD-a, on je želio dobiti status mučenika, šehida… Postoje svjedoci koji će potvrditi da je on tjerao narod s mjesta događaja, da su postojali uslovi “da prolijeva krv”, ali on to nije učinio – tvrdi Dupovac.

Smatra da će činjenični opis optužnice morati biti izmijenjen, jer su drugooptuženi i trećeoptuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić u međuvremenu oslobođeni optužbi, što je potvrdilo i Apelaciono vijeće.

– Zbog toga je nemoguće da u optužnici i dalje stoji da je Jašarević formirao terorističku grupu – tvrdi Dupovac.

 

Značajni detalji u procesu protiv Jašarevića

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x