Published On: Čet, pro 22nd, 2016

U Njemačkoj intenzivna potraga za Tunižaninom Anisom Amrijem – nagrada 100.000 eura

Njemačka policija u potrazi je za 24-godišnjim Tunižaninom koji bi mogao biti povezan sa smrtonosnim napadom kamionom na posjetitelje božićnog sajma u Berlinu.
Njemačka je ponudila nagradu do 100.000 eura za informacije koje bi vodile uhićenju Tunižanina. Policija navodi da bi mogao biti naoružan i opasan. Anis Amri je visok 178 cm i teži oko 75 kg, ima crnu kosu i smeđe oči.
Tuniška antiteroristička policija ispitala je u srijedu obitelj Anisa Amrija, glavnog sumnjivca za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu, rekao je jedan sigurnosni dužnosnik.
Amrijevi roditelji žive u gradu Oueslatiji, u središtu zemlje. Amri ima četiri sestre i brata. Izvor je kazao da je Amri bio nekoliko puta uhićen u Tunisu zbog navodnog korištenja droge. Pobjegao je iz zemlje u Italiju nakon revolucije 2011. kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali. Ondje je proveo tri godine nakon čega je otišao u Njemačku.
Dokumenti Anisa Amrija navodno su pronađeni u kabini kamiona. Sumnja se da je ozlijeđen i zbog toga se pretražuju bolnice na području Berlina i okolice. U Njemačku je stigao još u travnju, no ne zna se kako – kao izbjeglica ili turist? Ono što se zna jest da je bio prijavljen na dvije adrese, ali isto tako da je i posjedovao četiri putovnice.
Prema privremenoj dozvoli boravka nađenoj u kamionu, Anis Amri rođen je 1992. u gradu Tataouine. Navodno je Anis Amri bio povezan s radikalnim islamističkim krugovima u Duisburgu, koji su prije par tjedana bili i na meti policijske racije zbog sumnje da regrutiraju borce za Islamsku državu. Tajnim službama je doušnik nedavno javio kako bi ih trebalo više kontrolirati i upozorio da spremaju potencijalno opasne aktivnosti.
Njemački mediji navode i da je Tunižanin Anis Amri neko vrijeme živio kao podstanar kod Srbina Bobana S. koji je u to vrijeme regrutirao džihadiste u Dortmundu. Anis je bio poznat policiji kao potencijalno opasan čovjek povezan s radikalnim islamistima – policija je o njemu izgubila trag u prosincu ove godine.
Vlasti su priopćile da nije poznato je li počinitelj djelovao sam ili je imao pomagače. Odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država.
Čelnik Udruge njemačkih detektiva rekao je za njemačku televiziju kako se policija nada da će uskoro doći do novog uhićenja. Prilično sam uvjeren da ćemo možda sutra ili u bliskoj budućnosti imati novog osumnjičenog, rekao je Andre Schulz za ZDF./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>