Published On: Pon, sij 27th, 2014

U nedjelju, 27. siječnja, međunarodni dan sjećanja na žrtve hokolausta

Vijeće ministara BiH i Židovska zajednica BiH i ove godine organiziraju obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.
Odlukom Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda, 27. siječanj, dan kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracijski logor Auschwitz, proglašen je Danom sjećanja na žrtve Holokausta.
Taj datum je prihvaćen i u našoj državi, Bosni i Hercegovini, te se već osmu godinu obilježava u zajedničkoj organizaciji Vijeća ministara BiH i Židovske zajednice Bosne i Hercegovine.
Središnja komemoracija žrtvama Holokausta bit će održana sutra u zgradi Židovske općine u Sarajevu.
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta Univerzitet u Sarajevu (UNSA) je za sutra najavio tribinu u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, a bit će postavljena i izložba ”Od Bosne do Auschwitza” o zatočenicima koncentracijskih logora i dokumenata o tome.
Također, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) će sutra obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta mirovnom akcijom na Trgu fra Grge Martića, ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova.
”Cilj mirovne akcije jeste da pošaljemo poruku javnosti da je sjećanje na žrtve holokausta najmanje što možemo učiniti kako bi odali počast žrtvama stradanja i torture samo zato što su bili drugačiji”, navode iz Koordinacionog odbora UDIK-a.