U Madridu tijela preminulih od koronavirusa odlažu na olimpijskom klizalištu

Španjolska, zemlja s najviše preminulih od koronavirusa na svijetu nakon Italije, u četvrtak je nastavila bilježiti rast broja mrtvih koji je u samo jednom danu skočio za 655 na ukupno 4.089. Broj oboljelih je porastao za gotovo 8.600, na ukupno 56.190.

U Madridu, najvećem žarištu koronavirusa, improvizirane su dodatne bolnice kao i mjesto odlaganja beživotnih tijela koje se nalazi na jednom olimpijskom klizalištu unutar trgovačkog centra.

Široke avenije Madrida i Barcelone praktično su puste, a tako je i u ostalim gradovima i selima diljem Španjolske. Kamioni dezinficiraju ulice.

– Jako me brine ova situacija – kaže 33- godišnja Lucia dok prelazi Castellanu, jednu od najdužih ulica u gradu. „Na poslu nastojimo pričati o drugim stvarima, no uvijek se vraćamo na koronavirus“, dodaje ta zaposlenica tvrtke za izvoz i uvoz kave. U njenom prorijeđenom uredu sedam je osoba. Jedan od kolega, pokušavajući skrenuti temu razgovora, pita: „Što ste radili za vikend?“. Svi su se pogledali i ostali tiho.

Izvanredno stanje, tijekom kojeg 47 milijuna stanovnika mora ostati u kućama, traje od 14. ožujka te je produženo do 11. travnja. Smije se izaći samo u trgovine po hranu, ljekarne, kioske, bolnice, banke, benzinske postaje i kako bi se prošetalo psa.

U glavnom gradu su vlasti počele provoditi masovne testove otkrivanja koronavirusa u paviljonima u krugu velikog parka Casa de Campo. Španjolski nogometni savez prepustio je zdravstvenoj službi svoj sportski kamp u predgrađu Madrida, u kojem se inače priprema nogometna reprezentacija, a također je prepustio i dio svog osoblja.

Tračak nade daje podatak o 7.015 oporavljenih osoba od 56.190 oboljelih. Zdravstveni radnici, od kojih se 5.600 zarazilo, žalili su se vladi zbog nedostatka osnovne zaštitne opreme poput maski, uniformi i rukavica.

more recommended stories