“Herceg je vješto izbjegao odgovor”,piše Faktor.ba jedan od aktivnijih SDA portala navodeći Hercegov odgovor preveden na bošnjački jezik, što će reći da čak i  hrvatskih javnih dužnosnika u FBIH, kada odlaze u  eter u Federaciji, u kojoj je službeni i hrvatski jezik , ne mogu ostati na materinjem jeziku.

– Prirodne nepogode, ne biraju vrijeme kad će se dogoditi. Nažalost, u jeku najveće pandemije koronavirusa u svijetu, dogodio se i potres u Zagrebu. Mi smo reagovali i na taj način pokazali saosjećanje sa tim našim narodom, stanovnicima Hrvatske, kao što smo pokazali istu empatiju prema stradanju u Albaniji – kazao je Herceg.

Novinar  Faktor.ba potom dalje nastavlja zaključivati: Iako je ponovo upitan zašto za Konjic ipak nije izdvojeno više novca, samo je kratko prokomentirao da je “odgovorio na pitanje” i dodao kako su “zdravstvene ustanove ovu situaciju dočekale bez finansijske krize”.

Herceg odgovara: Jučer je, na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojen zaključak da se bolničkim ustanovama u HNK odmah uplati iznos od 583.333,33 KM, i to: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 342.708 KM, JU Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” 155.750,00 KM i JU “Opća bolnica” Konjic 84.875 KM.

Vlada je donijela Odluku da se domovima zdravlja u HNK isplati pripadajući kvartalni iznos od ukupno 417.000 KM.

 

Uplaćeno je inače 100.000,00 KM koje je Vlada HNŽ odobrila u svrhu pružanja jednokratne financijske potpore Republici Hrvatskoj – Gradu Zagrebu, pogođenom razornim zemljotresom i ova odluka je više nego pohvalna.