Subota, 25 svibnja, 2024

U Izraelu odobrena mobilizacija, svijet poziva na uzdržanost!

Must Read

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za sigurnost, odobrio je noćas regrutiranje rezervista kako bi se proširila operacija u pojasu Gaze, nakon ubojstva zapovjednika vojnog krila Hamasa Ahmeda el-Džabarija u izraelskom zračnom udaru.

Ubojstvom Džabarija u srijedu, poslije četiri dana eskalacije nasilja na granici između Izraela i Gaze, obnovljena je politika ciljanih ubojstava.

U seriji izraelskih zračnih napada je ubijeno najmanje devet Palestinaca, uključujući i Džabarija, a na Izrael je samo u srijedu palo 85 raketa ispaljenih iz pojasa Gaze.

Generalni sekretar Ban Ki-moon pozvao je na trenutni prekid napetosti.

SAD je rekao da podržava pravo Izraela na obranu i osudio je raketne napade na jug te zemlje. Glasnogovornik State Departmenta Mark Tonner izdao je priopćenje u kome je navedeno da se “ohrabruje Izrael da nastavi da čini svaki napor da izbjegne civilne žrtve”.

Britanski Foreign Office je priopćio da će Velika Britanija “nastaviti da poziva sve strane da pokažu uzdržanost i spriječe opasnu eskalaciju koja neće biti nikome u interesu”.

Šefovi diplomacije Arapske lige pozvali su na hitan sastanak u petak da diskutiraju o eskalaciji nasilja.

Susjedni Egipat, koji pomno prati događaje u Gazi, osudio je izraelske udare, opozvao svog veleposlanika iz Tel Aviva i pozvao izraelskog veleposlanika u Kairu na razgovor i također pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a i Arapske lige.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, čija organizacija Fatah dominira na drugom palestinskom području – Zapadnoj obali, osudio je izraelsku operaciju.

“Predsjednik Abas upozorio je na ozbiljnost izraelske eskalacije i zatražio trenutni kraj agresije”, prenijela je palestinska novinska agencija WAFA.

Vojno krilo Hamasa je na Twitteru poručilo: “Naše blagoslovljene ruke će dospjeti do vaših lidera i vojnika gdje god bili (Vi ste otvorili kapije pakla na sebe)”.

Izrael je inače ranije u ciljanim ubojstvima likvidirao nekoliko istaknutih vođa Hamasa, uključujući i osnivača i duhovnog vođu te organizacije šejha Ahmeda Jasina, 2004. godine, podsjeća Tanjug.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -