Published On: Pet, stu 16th, 2012

Franjičević: Bez promjene Izbornog zakona Hrvati ne trebaju izlaziti na izbore

Hrvatske stranke su podržale odluku o odgodi sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH do sastanka „šestorke“ na kojem se očekuje dogovor o svim važnim pitanjima funkcioniranja nove parlamentarne većine.

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mato Franjičević za Večernji list kaže da je optimist kada je u pitanju mogućnost vladajuće koalicije da pozitivno iskoristi ostatak izbornog mandata. Navodi i uvjete od kojih će ostvarenje tih planova ovisiti.

Na upit kako gleda na odluku i razloge za odgodu zasjedanja Zastupničkog doma do 22. studenoga, Franjčević kaže kako su Klub zastupnika HDZ-a BiH, a i HDZ-a 1990., u nekoliko navrata ranije bili protiv smjene Denisa Bećirovića, prvenstveno iz principijelnih razloga. Ne može se ići na smjenu jednog čovjeka, a da već nije utvrđeno tko će ga zamijeniti.

-Tako se riskira ulazak u jedan neustavan prostor djelovanja. HDZ je bio uzdržan prilikom izjašnjavanja o smjeni, a stranke koje su podržale tu smjenu sada su u prilično nezavidnoj situaciji, jer SDP, po svemu sudeći, ponovno planira predložiti gospodina Bećirovića. Nekima će predstavljati problem objasniti zašto su jučer dizali ruku za njegovu smjenu, a danas ga ponovno biraju. Mislim da tu leži jedan od glavnih razloga odgode sjednice, a odgoda je doista nužna ako nije osigurana većina koja će izvršiti imenovanje bošnjačkog kandidata u kolegij Zastupničkog doma. Prelazak na bilo koju točku dnevnog reda prije tog imenovanja predstavlja veliki rizik za ustavno funkcioniranje Zastupničkog doma. kazao je on.

Upitan može li ovaj status quo potrajati do sljedećih izbora za dvije godine i koje su posljedice takve situacije, Franjičević je kazao kako drži da ne može i ako se to dogodi bit će to katastrofalno za Federaciju i njezine građane, a posljedično i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. (Dnevnik.ba)

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare