Published On: Sri, kol 15th, 2018

U ITALIJI DVODNEVNA ŽALOST: U rušenju vijadukta najmanje 42 poginulih, nastavlja se potraga za preživjelima

U Genovi spasioci nastavljaju tražiti preživjele pod ruševinama vijadukta. Poginulo je najmanje 42 osoba, među kojima i troje djece. Evakuirano ih je gotovo 450. U akciju je uključeno 300 vatrogasaca sa psima tragačima.

Znalo se da postoje problemi sa strukturom mosta pa su politički dužnosnici pozvali da se odgovorni kazne. U Italiji je proglašena dvodnevna žalost.

Na mjesto nesreće stigao je i talijanski premijer Giuseppe Conte. Rekao je da se takva tragedija više ne smije ponoviti. “Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji”, zaključio je.

Tragediji je prethodilo olujno nevrijeme. Jučer u 11.15 minuta odlomio se središnji dio, a zatim i ostalo – srušilo se oko sto metara mosta koji je u Genovi prometna žila kucavica. S visine od 45 metara pali su automobili koji su se u apokaliptičnom trenutku zatekli na tom dijelu mosta.

Prema dostupnim podacima u trenutku rušenja na mostu je bilo 30 automobila i nekoliko teretnih vozila. Snimke iz zraka pokazuju kako su neke vozače sekunde dijelile od tragedije. Jedan kamion uspio se zaustaviti svega nekoliko metara od mjesta gdje se most odlomio.

Viadukt na autocesti A-10 dugačak je kilometar i skoro dvjesto metara, a prolazi iznad stambenih zgrada, trgovačkih centara, tvornica, željeznice Genova – Milano i premošćuje rijeku Polćevera.

Most Morandi, koje su zvali i Brooklyn Bridge, zbog sličnosti s poznatim američkim mostom, otvoren je prije 51 godinu, a prije dvije godine je obnovljen. Tada je inženjer iz Genove upozoravao da je taj most neuspjeh i da bi ga trebalo srušiti. Most je niz godina bio meta kritika zbog problematične konstrukcije, a nagađa se da bi uzrok rušenja mogla biti nedovoljna stabilnost. Navodno je urušavanju prethodio udar groma. Vatrogasci i sve raspoložive ekipe hitne pomoći su na terenu.

Franco Nativo, novinar televizije Telegenova koji je bio na mjestu događaja, za informativni program SkyTG24 scene je opisao kao “apokaliptične”./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare