Published On: Pon, ruj 13th, 2021

U Hrvatskoj počeo popis preostalog stanovništva

U Hrvatskoj od danas do 17. listopada, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, traje popis stanovništva, kućanstava i stanova – najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će po prvi put, u dvije faze, biti provedeno “bez papira”, odnosno potpuno digitalno.

Popis obuhvaća tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, popisati će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

U upitniku 60-ak pitanja, svi popisni podaci su službena tajna

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva.

Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Što znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može ju se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva.

Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu – svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama.

Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno niti neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.

Angažirano 8000 popisivača i 1100 kontrolora

U provedbi popisa bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano oko 9500 osoba.

Popisuje se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj.

Prvi rezultati bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku./Hina/HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Osunećeni zbijaju redove, biće i u Hr velikih problema sa islamom a oni Hasanbegovićevi halal-Hrvatine im neprestano prave džamije …

https://saff.ba/hrvatska-u-susret-popisu-stanovnistva-pokrenuta-kampanja-ja-sam-bosnjak/

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Na ovom popisu stanovništva u RH ima par neviđineh i protuzakonitih vratolomija. Nisu se samo Bošnje uzjogunile – tražećiza za sebe privilegiju utemljenu na vjerskoj pripadnosti i to u obliku primjene Hasanbegovićeve formule “Trojedan Bošnjak” = Hrvat musliman, Bošnjak musliman, Musliman.

Imamo dodatne vratolomije s Covid jednostranim odlukama, kao i popisom Srba u RH.

  1. Povlaštena kasta popisivača stanovništva ne mora imati siguronosnu i valjanu iskaznicu o preboljenom Covidu il cijepljenju protiv istog. U bolnicama zdravstveni radnici moraju biti cijepljeni ali popisivači raštrkani diljem Hrvatske u direktnom kontaktu sa stanovništvom ne moraju?!
  2. Nametnutim dogovorom Plenkovića i njegovog koalicijskog partnera Pupovca, koji sa svoja tri glasa u Saboru RH Plenkoviću jamči relativnu većinu za opstojnost aktualne Vlade, legaliziran je fašizam unutar kojeg će u Hrvatskoj Srbe popisivati isključivo srpski volonteri i službenici?! Dakle, popis Srba u Hrvatskoj ne obavlja država nego isključivo odabrani i čistokrvni Srbi, kako im valjda Hrvati popisivači u svojoj nacionalnoj državi ne bi zagadili krvna zrnca. Nikad u svijetu do sada viđen primjer ozakonjenog fašizma.
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

u staru si stvarno bio izvrstan ali si kod 1. i 2. malo popustio… Što se mene tiče, ja bih još samo dodao: VAKCINISANI TRBA DA POPISUJU VAKCINISANE A NEVAKCINISANI – NEVAKCINISANE!!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Točke 1. i 2. nisu osobni stav, mišljenje i sl. nego iznesene službene činjenice.

Ako nisu okey, a nisu, onda je do kreatora tih točaka, a ne do onoga tko ih tek kao vijest prenosi.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Lijepo, lijepo, ali, onda se navede i izvor sumnjivh informacija a ne da se napaćeno čitateljstvo dovodi u zabludu, ne?!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Ako si kvalificiran komentirati, onda si valjda i informiran. Točka 2. nije vijest od jučer nego se već godinu dana vrti u medijima.

Nemoj biti lijen nego potraži na google, umjesto što druge tjeraš za tebe odraditi.

Zoki
Zoki
1 godina prije

Ovo će biti najrealniji popis do sada, pošto će njime biti obuhvaćeno samo stanovništvo koje živi u RH. Ovaj popis će pokazati da u RH živi max. 3,5 milijuna stanovnika. Dakle u RH neće biti muljanja kao što ga je bilo u BiH s nerezidentnim osobama, pa su tzv. bošnjaci (ex. Turci) popisali 500 000 nerezidentnih tzv. bošnjaka, samo da bi na krivotvoren način postali blaga natpolovična većina u BiH. Da je na zadnjem popisu u BiH bilo popisano samo stanovništvo koje živi u BiH, vidjelo bi se da u BiH ima cca 1,2 milijuna tzv. bošnjaka, cca 900 000 Srba, cca 400 000 Hrvata i max. 70-80 000 ostalih. Dakle, BiH realno ima cca 2,6 milijuna stanovnika koji žive u BiH.