U ČETIRI OKA: Putin ugostio Assada i kritizirao miješanje stranih snaga u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je nazočnost stranih snaga u Siriji i pozdravio značajne štete nanesene pobunjenicima i džihadistima, primajući u Rusiji svog saveznika Bašara al-Asada, objavio je Kremlj, prenosi Hina.

U rijetkom susretu u četiri oka između ta dva čelnika, do kojeg je došlo jučer, Putin je ocijenio da su teroristi pretrpjeli značajne štete u Siriji, gdje vladine snage kontroliraju, po njemu, 90 posto teritorija. Putin je ipak ocijenio, kako se navodi u priopćenju Kremlja, da je osnovni problem u Siriji prisutnost stranih snaga na njezinu teritoriju.

“Strane oružane sile, bez odluke UN-a, bez vašeg pristanka, prisutne su na nekim područjima u zemlji, što je očito protivno međunarodnom pravu i ne omogućuje da se učini maksimum napora da bi se zemlja konsolidirala i napredovala na putu obnove”, ocijenio je Putin. Ruski je predsjednik također rekao da Asad čini puno kako bi uspostavio dijalog s političkim protivnicima.

Bašar al-Asad pozdravio je značajne rezultate koje su postigle Rusija i Sirija u oslobađanju teritorija koje su okupirali pobunjenici i u uništavanju terorizma, dodaje Kremlj.

Naglasio je ipak da je zaustavljen politički proces koji je počeo kako bi se okončao rat u Siriji. To je pripisao destruktivnom utjecaju nekih zemalja koje su nametnule protuzakonite sankcije sirijskom narodu.

Rusija je vojno intervenirala u Siriji 2015. kako bi pomogla snagama Bašara al-Asada da ponovno osvoji najveći dio teritorija koji su zauzeli pobunjenici i džihadisti. Moskva u Siriji ima vojne baze. Više ciklusa pregovora pod okriljem UN-a nije uspjelo zaustaviti nasilje u Siriji koja ima oko 500.000 poginulih i milijune raseljenih od početka rata 2011.

more recommended stories