Published On: Uto, ruj 14th, 2021

OVAJ NEMA SRAMA: Poslao pismo OHR-u u kojem tvrdi da su Bošnjaci majorizirani i da je Hrvata previše u institucijama. Je li u Hrvate računao i Osmicu?

Problem majorizacije u predstavničkim institucijama BIH, dakle parlamenti države i Federacije, Predsjedništvo, diplomacija itd, Bakir Izetbegović pokušava umanjiti prikazom etničke strukture uposlenih u državnim, federalnim, kantonalnim, tijelima agencijama itd.

Prema Izetbegovićevoj tvrdnji tamo je Hrvata puno više u odnosu na srazmjer stanovništva nego Bošnjaka. Moguće da je sasvim u pravu. Recimo prema spisku koji je Bakir dostavio OHR-u šef OSA-e Mehmedagić Osman vodi se kao Hrvat, kao i mnogi bošnjački diplomati i pomoćno osoblje u diplomatskim misijama, koje se za potrebe posla izjasnilo kao Hrvat, svi su oni na tim spiskovima Hrvati. U pograničnim mjestima u kantonima gdje nema Hrvata, ili Srba, posve je dovoljno da se tako izjasniš da bi bio pozitivno diskriminiran i dobio funkcionerski posao u graničnoj službi primjerice. Ti spiskovi 0 kojima govori Izetbegović su falšni jer je po njima primjerice i Nerkez Arifhodžić bio funkcioner u kvoti Hrvata, imenovan od Komšića kao diplomat u Tunisu, isto tako je i supruga Senada Avdića, imenovana u diplomaciju u hrvatskoj kvoti. Da ne govorimo o OEM Hrvatima koji su putem polaganja prisege bošnjačkom nacionalizmu zasjeli na doživotne funkcionerske funkcije. Pogledajte koja je danas desna ruka Bisere Turković, tijekom rata bio je desna ruka osuđenog ratnog zločinca Jadranka Prlića. Pogledajte tko rovari po FTV-u. Svi su oni Hrvati , OEM Hrvati no postavljeni majorizacijom i uz prisegu da će ostati odani ideji Islamske Deklaracije rahmetli oca nacije.

Međutim tema izmjene Izbornog zakona i majorizacije u predstavničkim tijelima je nešto posve drugo. I naravno da sin autora Islamske deklaracije to ne može negirati.

A to su sljedeće činjence.

  • Islamisti SDA, čiji glasači ovih dana javno po FB slave ulazak Talibana u Kabul u FBIH ne majoriziraju samo Hrvate
  • SDA i njeni islamistički sateliti su  oteli klub Ostalih, nacionalnim manjinama, Romima i Židovima a Sejdića i Finzija su potkupili da o tome ne govore, nego da temu skreću na Hrvate.
  • SDA je otela klub Srba , srpskom narodu u FBIH
  • SDA je otela trećinu kluba u Domu naroda Hrvatima, i nastoji taj broj povećati
  • SDA je otela člana Predsjedništva Hrvatima i time posredno uzela i trećinu diplomacije, tako da sada upravlja nad 2/3 diplomacije. I s 2/3 Predsjedništva.
  • SDA je postavila srpskog potpredsjednika Federacije, putem DF-a , Dunovića

 

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je pismo Uredu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, jer, kako navode, predstavnici  HDZ-a BiH i, naročito, predstavnici državnih institucija Republike Hrvatske, učestalo plasiraju neosnovane  tvrdnje o diskriminaciji i majorizaciji Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu njihove političke zastupljenosti, te o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se Hrvati osjećali “zastupljeno”.

Pismo je, također, upućeno Izaslanstvu EU u Bosni i Hercegovini i Uredu Specijalnog predstavnika EU u BiH, te veleposlanicima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Iz SDA upozoravaju da je zabrinjavajuće da se takve tvrdnje, olako i bez upoznavanja sa stvarnim stanjem, prihvaćaju i u dijelu diplomatskih krugova.

Smatraju da bi se predstavnici međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini, prije javnog iznošenja stavova, obvezno trebali upoznati s “činjenicama” i pokazateljima lako dostupnim cjelokupnoj javnosti.

Iz SDA su prezentirali podatke iz evidencija nadležnih agencija Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i službenih listova BiH i FBiH .

S obzirom na to da se zagovarači teze o diskriminaciji Hrvata pozivaju na Ustav BiH, nužno je imati u vidu relevantnu odredbu (Član IX , stav 1., točka 3.) Ustava BiH: “Funkcioneri imenovani na položaje u institucijama Bosne i Hercegovine , u pravilu, odražavaju sastav naroda Bosne i Hercegovine”.

U kontekstu navedene odredbe Ustava Bosne i Hercegovine trenutačna situacija u Bosni i Hercegovini je sljedeća kada su u pitanju direktori, zamjenici direktora i druge imenovane osobe u upravnim organizacijama na razini BiH koje imenuje Vijeće ministara: Bošnjaka kojih je 50,11 posto stanovništva BiH ima 36 imenovanih (32,4 posto od ukupnog broja pozicija), Hrvata kojih je 15,43 posto stanovništva BiH ima 35 (31,5 posto od ukupnog broja pozicija), Srba, koji čine 30,78 posto stanovništva BiH, ima 39 imenovanih (35,1 posto od ukupnog broja pozicija), te od Ostalih kojih ima 2,73 posto stanovništva ima jedan imenovani (0,9 posto od ukupnog broja pozicija). To znači da razlika u odnosu na pripadajući broj pozicija kod Bošnjaka iznosi -36 posto, kod Hrvata +106 posto, Srba +8,0 posto i Ostalih -63 posto.

Dakle, Hrvati imaju 106 posto više a Bošnjaci 36 posto manje pozicija u odnosu na postotak ova dva naroda u ukupnoj etničkoj strukturi naroda Bosne i Hercegovine.

Na razini Federacije BiH, kada su u pitanju direktori, zamjenici direktora i članovi upravnih/nadzornih odbora upravnih organizacija i gospodarskih društava na razini FBIH koje imenuje Vlada FBiH, Bošnjaka koji čine 70,4 posto stanovništva ima 147 imenovanih na funkcije, odnosno 64,1 posto od ukupnog broja funkcija, Hrvata koji čine 22,4 posto stanovništva ima 77 imenovanih na funkcije, odnosno 33,6 posto od ukupnog broja funkcija, Srba koji čine 2,5 posto stanovništva ima troje imenovanih na funkcije, odnosno 1,3 posto od ukupnog broja funkcija, te Ostalih koji čine 4,6 posto stanovništva ima dvoje imenovanih na funkcije, odnosno 0,4 posto od ukupnog broja funkcija. To znači da razlika u odnosu nabroj pripadajućih funkcija kod Bošnjaka iznosi -9,0 posto, Hrvata +50 posto, Srba -48 posto i Ostalih -91 posto.

Prema navedenim pokazateljima Hrvati imaju 50 posto više, a Bošnjaci 9,0 posto manje funkcionerskih pozicija u FBiH u odnosu na broj pozicija koji im pripada prema etničkom sastavu stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine.

Značajno je napomenuti, kažu iz SDA, da su svi imenovani hrvatski funkcionari i na razini BiH i na nivou FBiH, skoro bez izuzetka, imenovani na prijedlog HDZ-a.

– Poznato vam je da je paritetna etnička zastupljenost u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Domu naroda PS BiH i Domu naroda Parlamenta FBiH propisana ustavima. Iako za sastav Vijeća ministara nije propisan takav etnički paritet, Hrvati su zastupljeniji od daleko brojnijih Bošnjaka, jer imaju tri ministra i generalnog tajnika Vijeća ministara, a Bošnjaci samo tri ministra. Umjesno je pitanje zašto je situacija s etničkom strukturom funkcionera koje imenuje Vijeće ministara i Vlada  FBiH takva. Kako je i zašto do toga došlo? – navodi se u pismu.

Iz SDA kažu da su u poslijeratnom periodu vođeni brojni razgovori političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata s ciljem uređenja odnosa u FBiH. Uz izraženu spremnost bošnjačkih političkih predstavnika na kompromise, činjeni su, kažu, ustupci s ciljem osiguranja pozicije malobrojnijeg hrvatskog naroda.

– Nažalost, sve što je u tim dogovorima  postignuto predstavnici HDZ-a ne cijene i ne smatraju dovoljnim, nego tek osnovom za sve veće, agresivnije pa i nemoguće zahtjeve. Na razini BiH takve zahtjeve ostvaruju neprincipijelnom partnerstvom sa SNSD-om. U takvim odnosima, politički predstavnici Bošnjaka su majorizirani i onemogućeni da osiguraju Ustavom zajamčenu zastupljenost Bošnjaka na funkcionarskim pozicijama. Na razini FBiH takve zahtjeve HDZ nastoji ostvariti ucjenama kroz mehanizme Doma naroda Parlamenta FBiH, koji nema samo nadležnost zaštite vitalnih nacionalnih interesa, nego, kao nigdje u svijetu, ima veće nadležnosti od Zastupničkog  doma. Višegodišnje onemogućavanje imenovanja Vlade FBiH nakon izbora 2018. i blokada imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH zorno pokazuju zloupotrebe pozicije HDZ-a putem Doma naroda Parlamenta FBiH – navodi se u pismu SDA.

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
JaSam
JaSam
1 godina prije

Hrvati bar postuju deytonski sporazum.

Ikim_Suam
Ikim_Suam
1 godina prije

Izmjene izbornog zakona je naložio Ustavni sud BiH.

I pri tome osim obrazložene presude dao i preporuke kako se trebaju sve razine vlasti uskladiti sa Ustavom BiH.

Bakir i islamisti očigledno smatraju da su oni iznad institucija države BiH pa im nije jasno kako to da su presude Ustavnog suda obvezujuće i za njih.

Pa se evo bune.

Čak su i uvrijeđeni što ih se poziva da poštuju zakone i Ustav.

Valjda smatraju da i za njih vrijedi samo šerijatski zakon ko za ove Talibane 2.0.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Njegovo je da pokušava obmanuti MZ i EU, pa ako ne uspije nitko mu od muslimana neće zamjeriti- pokušao je, a ako pak uspije muslimanska država u srcu Europe je posve izvjesna.
I osim toga, ako laže koza ne laže rog- izbore Sejde Komšića tri puta do sada, a muslimani bi rado i četvrti put i da konačno više zatru te Hrvate i bar za sada da se stvori muslimanski entitet, a poslije su srbeki na redu.

Danilo Vrhovina
Danilo Vrhovina
1 godina prije

Islam i Sram..nemoguca poveznica ili komparacija..
Ko neveruje nek procita Kuran.. i deo oko ponasanja..
KETMAN I KETMANSKO PONASANJE..
Islam u misaonom smislu ..nije vera
Islam je Doktrina organizacije čopora i Ideologija umobolne pedofilije..
Samo dva od bezbroj primera..iz Kurana..
Prorok im se sa 75 g..ozenio detetom devojcicom od 9 god..
U obecanom navodnom njihovom Raju..koji pogine za “veru” ..cekace ga 77 devica (po mogucnosti do 9 g starosti..prim.autora )
Islam ne poznaje pojmove ..Sram..Čast..Čojstvo..Obraz..Humanost..Reč..
Vrhovna vrednost islama je LUKAVSTVO..i Doktrinina čoporativne zastite..
PS.
Sudjen sam zbog ovih stavova 1982/3 u Ljubljani..
I pored cinjenice da je kao vestak Vjenceslav Cenčic..dokazao nepobitno da sam potpuno pravilno razumeo ono sto pise u samom Kuranu..sud me je osudio na 3 god strogog zatvora..
Vrhovni sud je ipak..2x ponistavao te narucene presude..

ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo Vrhovina
1 godina prije

E dobar si…nemoj da brines za sud…osudio si se sam …ima poskok da te ujede…a ne mora..

Danilo
Danilo
Šta ti kažeš na ovo?  ŠAHBAZ
1 godina prije

PK..hlojavi prstohguzu kohpiljanski

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Konačno se i Isil-S oglasio: “Vratite nam Inzka a što se tiče ovog švapskog us.ta.še i sljedbenika Ante Starčevića i Ante Pavelića kojeg nam je Angela poslala, neka ide u Bavarsku uvoditi rasnu segregaciju i apartheid.”

ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Ovde pročitah OD LISTICE DO NOVOG PAZARA BICE STRAZE BICE STRAZE KRALJEVICA BLAŽE

Danilo
Danilo
1 godina prije

Nikad netreba zaboraviti ili prevideti..
Islam nije “vera ” mira i suzivota..
Islam je Doktrina čopora i nakota..
Ko neveruje neka procita Kuran..
Primer 1.
Sura 8..ajet 56..
“…i borite se sve dok Islam ne postane jedina vera na zemlji..”
Primer 2.
Sura 9 ..ajet 33
…On(alah) vas je poslao da se borite dok neizdignete njegovu veru iznad svih ostalih”
Za te ciljeve..vama muslimanima je dozvoljeno..da lazete..lazno se predstavljate..kradete..ubijate..krsite sve zabrane iz Kurana..kako bi opstali i u datom trenutku inoverujucem kome ste glumili prijatelja..ZABIJETE NOZ U GRLO ILI LEDJA..
Ili skraceno..KETMAN..

never baklava
never baklava
1 godina prije

Bošnjačko-fašističko brojanje krvnih zrnaca i manipuliranje istim (navodna prezastupljenost Hrvata u institucijama) ima svoj jako uspjeli autoportret i u diplomaciji BiH.

Neki diplomati iz hrvatske kvote zapravo su Bošnjaci. Oni su se po isteku svog mandata u bošnjačkoj kvoti formalno izjasnili kao Hrvati i tako su dobili novi diplomatski razmještaj. Primjerice, nakon što je mandat ranije u Turskoj odradio kao veleposlanik iz bošnjačke kvote, po povratku u BiH Nerkez Arifhodžić se izjasnio kao Hrvat te je – od strane drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića – u hrvatskoj kvoti imenovan veleposlanikom BiH u Rimu.

Banovina
Banovina
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 godina prije

Mogu još kratko,azijski nakot je razotkriven i ranjen,broje svoje zadnje dane!

Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

aljin iscidak

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

Drekov drek od dreka..

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Hrvata veliš patriota-previše u institucijama ? Sigurno misliš na predsjedništvo i konstitutivnost naroda !?

Mijo
Mijo
1 godina prije

Kakav sram u politici, pa postojeća situacija je dogovor i koalicija za drugom Gagom Čovićem koji u svome mandatu na političkoj sceni nije pogodio niti jedno zrno u korist Hrvata, pa i ćorava kokoš bi nešto našla i pogodila.

Carlos
Carlos
1 godina prije

Crtica:Jasno je i lahko dokazivo da je studirala u Zagrebu. Tipska i lopovska, skoro antologijska laž.