Published On: Sri, sij 5th, 2022

U Čapljini i Rami više prvašića, a u Neumu i Širokom više krštenih nego umrlih

Spletom okolnosti, neki u šali kažu i zbog korone, u godini krize i epidemije, u dijelu Hercegovine bilježi se porast broja novorođenih, a koji je veći od broja umrlih.

Potvrdili su to neslužbeni podaci dobiveni iz analiza koje se rade za potrebe Katoličke crkve, ali i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koja je prošle godine oborila sve rekorde, piše Pogled.ba.

Čapljina je u prošloj godini, uz Ramu, bila iznimka čak i u rastu broja prvašića, što je gotovo nezamislivo bilo gdje na području BiH.

Naime, u Čapljini je prošle jeseni bilo 28 prvašića više, a u tom Gradu porastao je i broj djece u vrtićima.

I u Neumu se lokalni svećenik don Mladen Šutalo pohvalio podacima po kojima je natalitet prevladao mortalitet. Naime, u Neumu je u 2021. godini kršteno 32 djece, a umrlo je 26 župljana.

Iako je riječ o maloj razlici između broja novorođenih, odnosno krštenih i umrlih, taj podatak ohrabruje s obzirom na stalne informacije o masovnim odlascima ljudi. Ranijih godina po natalitetu je prednjačilo Posušje u kojemu je dodatno adaptirana i tamošnja zgrada Osnovne škole.

Uz Čapljinu i Neum izdvajaju se još i Široki Brijeg i Mostar. Iako u novogodišnjoj noći nije zabilježen nijedan porod, protekla je godina u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar bila rekordna u posljednjih deset godina. U SKB-u Mostar rođeno je 1839 beba, što je rekordni broj, a najviše ih je, očekivano, iz Mostara.

”Riječ je o najvećem broju u posljednjih deset godina, a nadamo se kako će u 2022. biti i veći”, rekli su iz bolnice u Mostaru.

Posebno se po pozitivnim podacima, koje su iznijeli iz Katoličke crkve, izdvaja župa Široki Brijeg koja pokriva najveći dio ovoga Grada. U protekloj godini bilo je više krštenih nego umrlih. Prema crkvenim podacima, u ovoj župi je u 2021. godini bilo 292 krštenih i 210 pokopanih osoba. To znači kako je u ovoj župi 82 više rođenih nego umrlih.

Kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici Franjevačkog samostana i župe Široki Brijeg, zaključno s Ivandanom, u 2021. godini u župi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu kršteno je 292 djece. Taj broj je u odnosu na godinu ranije veći za čak 38. U odnosu na prosjek u proteklih deset godina, broj krštenih u ovoj župi u prošloj, 2021. godini predstavlja porast od čak 23 posto.

U ove podatke nisu ubrojeni oni o osobama koje eventualno nisu vjernici, a u demografskim kretanjima nema pokazatelja ni za osobe koje su se odselile tijekom protekle godine. U Širokom Brijegu najviše je novorođenih koji su prvo dijete kod roditelja – 106, zatim drugo – 101, treće – 65, četvrto – 12.

U Rami je prošle godine bio 71 prvašić, što je predstavljalo porast od 12 učenika. Inače, posljednjih se godina županije, gradovi i općine trude, sukladno proračunskim mogućnostima, uvesti što veći broj mjera koje bi trebale doprinijeti demografskoj obnovi, odnosno pomoći mladim obiteljima s djecom.

Tako gotovo svaki grad i općina izdvajaju određena sredstva za pomoć pri opremanju novorođenčeta, tu su i rodiljske naknade za zaposlene te nezaposlene rodilje, subvencije pri kupnji prve nekretnine, niže cijene vrtića, besplatni udžbenici…/HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ćakija
Ćakija
1 godina prije

Nema sta, Hrvati uskoro postaju vecina. Eh kad nam onda počnu birati clana Predsjedništva. Pozeljet cemo mi ipak da smo mijenjali izborni zakon.

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

SRBI kažu…ej bre da li si kršten…

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Mi rađamo naprednu djecu koju ćemo školovati da budu vođe i biznismeni a ne da glasaju i troše vrijeme uludo.. A vi mošnje, raseljavanje vam slijedi u pojasu Gaze i naravno glad..

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

Hoće ako bude partnerska bakiralizacija vlasti svetog ustrojstva…Gaza ne radja gazije..bosna cela BEZ dva dela…

Neverni Toma
Neverni Toma
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Cela li u qurcu

tutu
tutu
1 godina prije

Ima li ikakve opcinske statistike, ovo sve crkveno! Valjda opcina ne vodi statistiku o broju krstenih!:-)