Published On: Sri, sij 5th, 2022

U Čapljini i Rami više prvašića, a u Neumu i Širokom više krštenih nego umrlih

Spletom okolnosti, neki u šali kažu i zbog korone, u godini krize i epidemije, u dijelu Hercegovine bilježi se porast broja novorođenih, a koji je veći od broja umrlih.

Potvrdili su to neslužbeni podaci dobiveni iz analiza koje se rade za potrebe Katoličke crkve, ali i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koja je prošle godine oborila sve rekorde, piše Pogled.ba.

Čapljina je u prošloj godini, uz Ramu, bila iznimka čak i u rastu broja prvašića, što je gotovo nezamislivo bilo gdje na području BiH.

Naime, u Čapljini je prošle jeseni bilo 28 prvašića više, a u tom Gradu porastao je i broj djece u vrtićima.

I u Neumu se lokalni svećenik don Mladen Šutalo pohvalio podacima po kojima je natalitet prevladao mortalitet. Naime, u Neumu je u 2021. godini kršteno 32 djece, a umrlo je 26 župljana.

Iako je riječ o maloj razlici između broja novorođenih, odnosno krštenih i umrlih, taj podatak ohrabruje s obzirom na stalne informacije o masovnim odlascima ljudi. Ranijih godina po natalitetu je prednjačilo Posušje u kojemu je dodatno adaptirana i tamošnja zgrada Osnovne škole.

Uz Čapljinu i Neum izdvajaju se još i Široki Brijeg i Mostar. Iako u novogodišnjoj noći nije zabilježen nijedan porod, protekla je godina u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar bila rekordna u posljednjih deset godina. U SKB-u Mostar rođeno je 1839 beba, što je rekordni broj, a najviše ih je, očekivano, iz Mostara.

”Riječ je o najvećem broju u posljednjih deset godina, a nadamo se kako će u 2022. biti i veći”, rekli su iz bolnice u Mostaru.

Posebno se po pozitivnim podacima, koje su iznijeli iz Katoličke crkve, izdvaja župa Široki Brijeg koja pokriva najveći dio ovoga Grada. U protekloj godini bilo je više krštenih nego umrlih. Prema crkvenim podacima, u ovoj župi je u 2021. godini bilo 292 krštenih i 210 pokopanih osoba. To znači kako je u ovoj župi 82 više rođenih nego umrlih.

Kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici Franjevačkog samostana i župe Široki Brijeg, zaključno s Ivandanom, u 2021. godini u župi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu kršteno je 292 djece. Taj broj je u odnosu na godinu ranije veći za čak 38. U odnosu na prosjek u proteklih deset godina, broj krštenih u ovoj župi u prošloj, 2021. godini predstavlja porast od čak 23 posto.

U ove podatke nisu ubrojeni oni o osobama koje eventualno nisu vjernici, a u demografskim kretanjima nema pokazatelja ni za osobe koje su se odselile tijekom protekle godine. U Širokom Brijegu najviše je novorođenih koji su prvo dijete kod roditelja – 106, zatim drugo – 101, treće – 65, četvrto – 12.

U Rami je prošle godine bio 71 prvašić, što je predstavljalo porast od 12 učenika. Inače, posljednjih se godina županije, gradovi i općine trude, sukladno proračunskim mogućnostima, uvesti što veći broj mjera koje bi trebale doprinijeti demografskoj obnovi, odnosno pomoći mladim obiteljima s djecom.

Tako gotovo svaki grad i općina izdvajaju određena sredstva za pomoć pri opremanju novorođenčeta, tu su i rodiljske naknade za zaposlene te nezaposlene rodilje, subvencije pri kupnji prve nekretnine, niže cijene vrtića, besplatni udžbenici…/HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ćakija
Ćakija
16 dana prije

Nema sta, Hrvati uskoro postaju vecina. Eh kad nam onda počnu birati clana Predsjedništva. Pozeljet cemo mi ipak da smo mijenjali izborni zakon.

Šaćir soros
Šaćir soros
16 dana prije

SRBI kažu…ej bre da li si kršten…

Izmetbegović
Izmetbegović
16 dana prije

Mi rađamo naprednu djecu koju ćemo školovati da budu vođe i biznismeni a ne da glasaju i troše vrijeme uludo.. A vi mošnje, raseljavanje vam slijedi u pojasu Gaze i naravno glad..

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Izmetbegović
16 dana prije

Hoće ako bude partnerska bakiralizacija vlasti svetog ustrojstva…Gaza ne radja gazije..bosna cela BEZ dva dela…

Neverni Toma
Neverni Toma
Odgovori   Šaćir soros
16 dana prije

Cela li u qurcu

tutu
tutu
15 dana prije

Ima li ikakve opcinske statistike, ovo sve crkveno! Valjda opcina ne vodi statistiku o broju krstenih!:-)