Published On: Wed, Sep 16th, 2015

U BiH SE CIJENE GORIVA JOŠ NE MIJENJAJU

U BiH neće biti promjena cijena nafte i naftnih prerađevina iako je na svjetskom tržištu u posljednjih nekoliko dana došlo do određenih promjena cijena nafte, potvrdila je za Anadoliju Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine FBiH. “Znamo da je u svijetu bilo određenih promjena, ali posljednjih dana nismo imali zahtjeva za promjenom cijene u BiH. Tako da već sada možemo reći da su cijene stabilne i da ostaju iste kao i do sada”, rekla je Crnalić, prenosi Večernji list.
Inače, prethodna dva tjedna zbog značajnog pada cijena na svjetskom tržištu došlo je i do pada cijena nafte i u Bosni i Hercegovini. Trenutačno litra dizela u BiH košta od 1,76 do 1,90 KM ovisno o benzinskoj crpki, a litra benzina od 1,86 do 1,95 KM. Crnalić je dodala kako prate i događanja u vezi s mogućim uvođenjem trošarina na naftu i naftne prerađevine u BiH.
“Pratimo što se događa, ali to naravno još nije utjecalo na cijene nafte jer još nije stupilo na snagu. Što će se dalje događati ne znamo u ovom trenutku”, kazala je Crnalić. Inače, neovisno o činjenici da cijena nafte na svjetskom tržištu pada, u BiH bi u idućim mjesecima vrlo lako moglo doći do poskupljenja goriva. Naime, posljednjih dana je ponovno aktualna tema izmjena Zakona o trošarinama, kojim bi, ako budu usvojene građani po litru goriva plaćali 25 feninga više nego trenutačno.
Poskupljenje goriva od najmanje 25 feninga po litri epilog je dogovora entitetskih premijera o provedbi Reformske agende. U usuglašenom prijedlogu koji su premijeri uputili Upravnom odboru UNO BiH traži se povećanje trošarine za 15 feninga i cestarine za još 10 feninga po litri.