Published On: Sri, ruj 16th, 2015

DENIS ZVIZDIĆ: Mostar treba biti gospodarsko središte regije


Od Republike Hrvatske očekujemo potporu za stav da dio Jadransko-jonskog koridora ide preko Bosne i Hercegovine. To je važan infrastrukturni projekt i ne bi bilo korektno da se BiH zaobiđe u tom projektu. To bi bila ozbiljna baza za ekonomski razvoj i pozicioniranje Mostara kao istinskog regionalnog ekonomskog središta, a bez te ceste, to je skoro nemoguće. Svi argumenti su na strani BiH i skoro 40 kilometara trase te autoceste se poklapa s koridorom Vc, što znači da da se taj dio ne bi morao ponovno graditi. Hrvatskoj bi ostala Jadranska magistrala skoro isključivo za turiste. Kamionski promet bi s Jadranske magistrale potpuno bio prebačen na Jadransko-jonsku cestu i tu vidim interes Hrvatske. Zato bi i unutar institucija EU koje će o tome odlučivati potpora Hrvatske stavu BiH bila vrlo važna. Mi to i očekujemo – kazao je u intervjuu za „Večernji list” predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.
Govoreći o suradnji sa susjedima Zvizdić je kazao kako s Hrvatskom očekuje rad na mnogim pitanjima odmah nakon što ta zemlja iziđe iz izbornog razdoblja. Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom predsjedatelj Vijeća ministara je potvrdio skoro održavanje zajedničke sjednice dvije državne vlade.
– Pozitivni su signali za bilateralnu i regionalnu suradnju na prostoru Zapadnog Balkana dominantno dolazili od BiH. Ne vidim ni jedan potez BiH koji je na bilo koji način mogao poremetiti razvoj suradnje u regiji. Mi dogovaramo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije gdje bi na stolu bila neka pitanja koja treba riješiti, kao i potpisivanje nekih sporazuma o suradnji pa i kreiranje mogućnosti da se pojavljujemo prema trećim tržištima. Bit će tu i pitanje dugovanja prema nekim poplavljenim područjima BiH, pitanje prekograničnog prometa i druge teme, ali mislim da je glavna poruka dalje kretanje prema relaksaciji međudržavnih odnosa – poručio je Zvizdić.
Na upit kakva je suradnja Vijeća ministara s entitetskim vladama Zvizdić kaže da je personalna suradnja jako dobra, dok je institucionalna suradnja mnogo bolja i plodonosnija s Vladom Federacije BiH, nego s Vladom Republike Srpske.
-Mislim da Vlada FBiH na obostrano prihvatljiv način prima sve ideje koje dolaze s razine Vijeća ministara. Naravno, riječ je o jednom interaktivnom odnosu. To se ne bi moglo reći za odnos s Vladom RS koji je opterećen političkim utjecajima i po meni neopravdanim strahovima da netko želi uzurpirati ovlasti entiteta, a nikako operativnim djelovanjem Vijeća ministara i Vlade RS. Kada bi to bilo samo pitanje operativnog djelovanja, siguran sam da ne bi bilo nikakvih problema. Ipak, suradnja se razvija korak po korak i mislim da su poruke koje se šalju iz Vijeća ministara svih ovih mjeseci vrlo pozitivne i konstruktivne i nose sa sobom precizne benefite koje od toga imaju i entiteti i čini mi se da ovlašteni predstavnici entiteta u mnogim oblastima shvaćaju da je državna razina vlasti zapravo tu kao potpora kvalitetnog ekonomskog razvoja i kvalitetnog ambijenta za život svih u BiH – kazao je Zvizdić.
Istaknuo je kako je Vijeće ministara ohrabreno ekonomskim pokazateljima koji ostavljaju prostora za optimizam.
-Raste izvoz, raste i pokrivenost uvoza izvozom. Dobili smo dozvolu i za izvoz mlijeka, porastao je izvoz mesa za oko 300 posto, rastu prihodi, lagano raste BDP, a vidljiva je i stopa rasta zaposlenosti i realno je da će do kraja ove godine biti 10.000 novozaposlenih. Sve to govori da smo usprkos poteškoćama i problemima odaslali pozitivne poruke i kroz usvajanje raznih strategija, novog Zakona o radu u Federaciji, kao i kroz činjenicu da na razini Vijeća ministara i Vlade FBiH postoji visoka razina pozitivne političke volje i konsenzusa. Ne treba zaboraviti da smo skoro 750 materijala na Vijeću ministara usvojili jednoglasno. To govori o dobrom razumijevanju i dobroj dinamici rada. To su pozitivne poruke za domaće investitore i za strane ulagače koji dolaze u sve većem broju. Kako mi budemo jačali svoj regulativni okvir, bit ćemo sve zanimljiviji stranim ulagačima. I unutar BiH imamo kredibilne tvrtke sa stabilnim partnerima. Imamo obrazovanu radnu snagu, dobre resurse i njihovo stavljanje u funkciju ekonomskog razvoja je najveća pomoć BiH. Prvi parametri govore o značajnom ekonomskom buđenju naših potencijala i na tomu trebamo raditi – kazao je Zvizdić u intervjuu za „Večernji list”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare