Published On: Uto, stu 11th, 2014

U BiH samo u posljednje tri godine prodano više od 80 djece

Maloljetna djevojčica koju je O.N. iz Sarajeva prodao S.N. iz Goražda romske je nacionalnosti, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).
 
Mediji su jučer objavili kako policija u Goraždu sumnja da je S.N., iz mjesta Podhranjen, kod ovog grada, u Sarajevu od O.N. kupio četrnaestogodišnju djevojčicu. Slučaje je predat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja dalje istažuje ovaj predmet.
 
– Podhranjeni kod Goražda su romsko naselje, i mislimo da ovo nije prvi put da se tamo odvija trgovina djecom. Ali, o tome niko ne govori i niko se ozbiljnije u državi ne bavi ovom problematikom – kaže sagovornik Patrie.
 
Trgovina djecom u BiH uzela je sve više maha, a da je u posljednje vrijeme stanje dramatično pokazuju i mnoga istraživanja Ministarstva sigurnosti i nevladinog sektora.
 
Prema zvaničnim podacima u BiH je u posljednje tri godine zabilježen više od 80 slučaj trgovine djecom. A, to je, prema mišljenju stručnjaka, daleko ispod stvarnog broja koji je mnogo veći od ovog.
 
U Ministarstvu sigurnosti BiH naglašavaju da većina djece koja su žrtve trgovine ljudima dolaze iz porodica bez jednog ili oba roditelja, siromašnih porodica, romskih porodica, a često se dešava da su to i osobe sa invaliditetom.
 
U Bosni i Hercegovini se ne trguje samo djecom koja su iz Bosne i Hercegovine, već ona dolaze i iz susjednih zemalja: Srbije, Crne Gore i Hrvatske.
 
Portparolka ombudsmana za djecu Republike Srpske, Vesna Popović,ranije je upozorila da je trgovina djecom sve češća pojava u BiH, a koja vodi do dječije prostitucije i dječije pornografije.
 
Stejt department prošle je godine iznio šokantne podatke, u kojima se navodi kako je i policija u BiH umiješana u trgovinu djecom.
 
– Pripadnici policijskih struktura u BiH umiješani su u trgovinu ljudima, navedeno je u najnovijem izvještaju o trgovini ljudima za 2012. godinu američkog Stejt departmenta.
 
– Prema dostupnim izvještajima, saučesništvo policije u krivičnim djelima trgovine ljudima, kao i neosjetljivost vlasti prema djeci žrtvama trafikinga, otežavaju izvođenje počinilaca ovih djela pred lice pravde – upozoravaju u Stejt departmentu.
 
Iako je, istaknuto je dalje u tom izvještaju, bilo određenog napretka, vlasti BiH i dalje ne ispunjavaju ni minimum standarda u cilju eliminacije trgovine ljudima, prenosi NAP.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare