Published On: Uto, stu 11th, 2014

Dodik: Čović je čovjek kojem vjerujem

Sastanak političara Dodik ČovićPredsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i novi-stari predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik gostovao je u Dnevniku N1 gdje je govorio o partnerstvu s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ) i odnosu sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Tom prilikom je istaknuo da je Čović čovjek “kojem vjeruje” te da je njihovo partnerstvo “čvrsto”.

”Čović predstavlja jednu od rijetkih političkih figura koje drže do riječi i dogovora. Prošao je veliku golgotu. Šikaniran je zbog svojih političkih stavova. Čović je moj politički partner i suradnik dugi niz godina” istaknuo je Dodik za N1.

Dodao je da je njihovo partnerstvo čvrsto, bez negativnih iskustava, i pohvalio Čovića da je “jedan od rijetkih političara koji drži do riječi te da je jedini legitimni predstavnik hrvatskog naroda”.

Na pitanje zašto u novoj Vladi RS-a nema SDA bez čije podrške svojevremeno ne bi postao premijer, Dodik je odgovorio da “ne postoji dug” prema toj stranci.

”U Vladi RS-a su ljudi koji su zajedno prošli kroz iskušenja i izazove. Nisu učinili ništa jedan protiv drugog ili zajedno protiv nekog trećeg. Zabluda SDA i bošnjačke politike je što sve žele svesti na personalno” rekao je Dodik.

Dalje pojašnjava da je imao razgovore sa SDA, ali da je SDA iznijela neprihvatljive zahtjeve kao što su četiri ministarstva u RS-u, na šta je odgovor iz RS-a bio negativan. Međutim, kaže, netko je drugi rekao “da.”

”Mi nećemo obećati jedno, a raditi drugo. U pogledu SDA, njihova ambicija izaziva dodatnu destabilizaciju” smatra Dodik.

Govoreći o formiranju vlade, Dodik je rekao da s Petrom Đokićem iz Socijalističke partije (SP) i Markom Pavićem iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) razgovara na “partnerskoj osnovi” te je odbacio da bi ga netko od njih mogao “ucjenjivati” za neku od pozicija.

Dodik je prokomentirao i današnje izbacivanje Mladena Ivanića iz Palače RS-a i rekao da Ivanić nikada nije bio u Palati predsjednika te da ga nije mogao ni izbaciti.

Predsjednik SNSD-a je kazao da će se Vlada RS-a formirati do Nove godine.

”Mi ćemo završiti formiranje Vlade RS-a do kraja godine, a na nivou BiH, tu je problem sa SDA” rekao je Dodik i zaključio da mu je “drago” što nije potpisao sporazum sa SDA.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare