Published On: Sat, Jun 17th, 2017

U BiH nasilje djece prema roditeljima u porastu

U BiH raste broj djece koja “dižu ruku” na vlastite roditelje. Nasilje djece nad roditeljima prelazi u društveni problem za koji nadležne institucije nemaju pravo rješenje. Nasilje djece nad roditeljima, nasilje unučadi nad svojim djedovima i bakama u konstantnom je porastu , a posebno su ranjive starije žene, upozoravaju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, piše Večernji list BiH.

Tijekom 2014. registrirano je 1459 prijavljenih slučajeva nasilja županijskim MUP-ovima, a detaljna analiza pokazala je kako su počinitelji nasilja u 1% slučajeva unuci, a u 13% slučajeva sinovi. Također, sudeći prema istraživanju Gender centra FBiH iz 2014., žrtve nasilja su u 6% slučajeva majke, u 1% slučajeva bake, a u 7 posto slučajeva očevi. Broj žrtava zasigurno je i veći zato što se upravo roditelji najteže odlučuju prijaviti dijete za nasilje. Ta informacija je zabrinjavajuća, pogotovo uzme li se u obzir aktualna demografska slika u BiH u kojoj konstantno raste broj populacije starije od 65 godina. Tajništvo UN-a pretpostavlja kako će u BiH 2060. udio osoba u dobi od 65 godina i više u ukupnoj populaciji biti iznad 30%, dok je u 2010. bio oko 15%.

Nasilje djece nad roditeljima u BiH poprimilo je zabrinjavajuće razmjere i izgubilo obilježje bezazlenih obiteljskih svađa. O fizičkim obračunima djece s roditeljima, koji nerijetko završavaju tragičnim ishodom, svjedoče podaci nevladinih udruga i policijskih izvješća. Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kažu kako je u budućnosti potrebno usmjeriti pozornost na probleme i potrebe starijih osoba. Potrebno je i izmijeniti zakonski okvir te nasilje nad starim osobama posebno kvalificirati kao kazneno djelo, kreirati politike koje uvažavaju doprinos starijih osoba u društvu, sprečavaju diskriminaciju i marginalizaciju starih osoba i koje uključuju starije u sve segmente društvenog života.

Obiteljski dom mnogima nije mjesto ljubavi, topline i sigurnosti. Premda većina roditelja ulaže znatan trud i ljubav u ispunjavanje svoje roditeljske uloge, mnogo je razloga što rezultat tih napora nije očekivano pozitivan pa u konačnici imamo zbunjene i nesretne i roditelje i djecu. Nasilje nad roditeljima je bilo koje ponašanje – postupak koji je namjerno štetan za roditelja ili ima namjeru tjelesno ozlijediti, psihički povrijediti, učiniti financijsku štetu, osiromašiti ili uspostaviti prisilnu kontrolu nad roditeljima, a to se odnosi i na sve verbalne oblike nasilja. Često počinje kao verbalno nasilje, neposluh i pokazivanje bijesa koje u mnogim slučajevima eskalira ili prelazi u druge oblike nasilja.

Žrtve su subjekti različitih i višestrukih tipova nasilja – tjelesnog, emocionalnog, materijalnoga iskorištavanja, seksualnog nasilja, manipulacije roditeljima. Danas je posebno čest oblik ekonomskog, odnosno financijskog iskorištavanja i ucjenjivanja te nisu rijetki slučajevi roditeljskoga zaduživanja u cilju ispunjavanja zahtjeva djece.