Published On: Sub, lis 1st, 2016

U BIH građani prodaju glas za 25 eura, brašno ili ulje, ali moraju slikati listić…

MEĐUNARODNI promatrači upozoravaju kako je prodaja glasova postala pošast koja se proširila svijetom. No, kako piše Radio Slobodna Europa, ta je praksa veoma rasprostranjena upravo u Bosni i Hercegovini.
U toj je zemlji pred sutrašnje lokalne izbore zabilježeno čak i to da glasači na internetu oglašavaju prodaju glasova. Takva reklama se pojavila na stranici olx.ba, jednoj od popularnijih za kupovinu i prodaju proizvoda u Bosni. U oglasu čovjek svoj glas prodaje za oko 25 eura.
“Političare ionako ne interesira narod. Ukoliko prodamo svoj glas barem ćemo nešto dobiti za sebe”, navodi muškarac.
Neki traže i 50 eura
“Neki traže više. Jedna osoba me pozvala i rekla mi da će mi dati oko 50 eura ukoliko fotografiram glasački listić i pošaljem ga na određeni broj”, dodaje prodavač.
Druga osoba koja prodaje glas u BiH kaže da joj je prišao kandidat iz Istočnog Sarajeva koji je ponudio 25 eura za glas.
“Znam da bi u ruralnim područjima ljudi prodali svoj glas za vreću brašna, deset litara ulja za kuhanje ili deset kilograma šećera. Vidio sam to svojim očima“, ističe.
U BiH je prodaja glasa kažnjiva i s pet godina zatvora.
I Kolinda fotografirala svoj listić
Interesantno je podsjetiti i kako je, usprkos pozivu hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva da se na biračkim mjestima ne koriste mobiteli i ne fotografiraju glasački listići, svoj listić uslikala upravo predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Kolindu su u trenutku fotografiranja glasačkog listića uhvatile televizijske kamere, a na društvenim mrežama se odmah pokrenula debata o tome kome se to onda morala dokazivati.