Published On: Sub, lis 1st, 2016

Veterani Srpske podnose kaznene prijave protiv sebe?

BANJALUKA – Pokretanje istrage u slučaju izlaska pripadnika Oružanih snaga BiH na referendum o Danu Republike Srpske predstavlja namjeru predsjednika Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost parlamenta BiH Sifeta Podžića ukloniti srpsku komponentu iz Oružanih snaga, tvrde “Veterani” Srpske.
Ukoliko se to dogodi “Veterani” najavljuju da će podnijeti kaznene prijave sami protiv sebe zbog masovnog odziva na referendum. Za razliku od referenduma koji je održan 1.ožujka 1992-e. referendum o Danu Republike Srpske bio je u potpunoj funkciji mira, tvrde oni, te zbog toga namjera Sifeta Podžića ima za njih drugi cilj.
“To nama samo ukazuje da on želi eliminirati srpsku komponentu i zbog toga mi tvrdimo ukoliko se to dogodi da će Veterani Republike Srpske u tom slučaju sami protiv sebe podnijeti kaznene prijave jer su se masovno odazvali referendumu”, rekao je Duško Vukotić, predsjednik Udruženja “Veterani RS”.
Veterani podržavaju politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se zalaže za Srpske unutar Daytonskog sporazuma, nasuprot politici bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji, kako ističu, zagovara tezu “što manje Republike Srpske to više Bosne”.
Protive se Dodikovom saslušanju pred Tužiteljstvom BiH i pitaju – što je s ostalima. “Zbog čega Mladen Bosić koji je predsjedavajići PS BiH, koji je jasno i glasno rekao da bez političkog bloka koji on vodi ne bi uspio referendum, kako je to onda moguće da Milorad Dodik dobiva poziv za saslušanje a Mladen Bosić ne dobiva”, pita Vukotić . Kad već uzima sebi zasluge za uspjeh referenduma, on je u najmanju ruku suučesnik u njegovom provođenju, kažu “Veterani”. Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH Sifet Podžić rekao je ranije da pripadnici Oružanih snaga BiH koji su u nedjelju, 25. rujna, izašli na referendum u Republici Srpskoj izravno ruše Ustav BiH, ustavni poredak i Zakon o obrani BiH.