Published On: Pon, lip 20th, 2022

U Belgiji ljudi prosvjeduju zbog povećanih troškova života

Briselska zračna luka priopćila je da ne može dopustiti polazak putničkih letova jer se štrajk proširio na sigurnosno osoblje. Lokalni javni prijevoz obavljao je minimalne usluge.

Inflacija je u Belgiji u lipnju dosegla devet posto i odražava nagli porast cijena svugdje uglavnom zbog toga što je ruska invazija na Ukrajinu pogodila opskrbu žitom i uzrokovala porast cijene energije.

Premijer Alexander De Croo rekao je da su belgijski radnici bolje zaštićeni od radnika u većini drugih zemalja Europske unije jer su plaće indeksirane u odnosu na inflaciju.

De Croo je rekao za javnu radioteleviziju RTBF da je vlada produljila mjere za smanjenje poreza na promet plina, struje i goriva do kraja godine.

Rekordni rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj

Inflacija proizvođačkih cijena u Njemačkoj porasla je u svibnju na novu rekordnu razinu, potaknuta cijenama energije, pokazali su podaci njemačkog saveznog statističkog ureda Destatisa objavljeni  u ponedjeljak.

Proizvođačke su cijene na godišnjoj razini u svibnju poskočile za 33,6 posto, u odnosu na 33,5 posto u travnju. Ranije se procjenjivalo da će u svibnju ponovno porasti za 33,5 posto.

To je zabrinjavajuće jer su proizvođačke cijene dobar prediktor potrošačkih.

 Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene ojačale za 1,6 posto, nakon 2,8-postotnog rasta u travnju. Ekonomisti su predviđali rast od 1,5 posto.

Cijene energije u cjelini porasle su za 87,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ako se isključe cijene energije, proizvođačke cijene bi porasle za 16,5 posto.

 Od ostalih komponenti u indeksu proizvođačkih cijena, izdvaja se skok cijena repromaterijala za 25,1 posto.

 Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećane su 14,7 posto, a trajnih za 9,4 posto.

 Cijene kapitalnih dobara ostvarile su 7,1-postotni rast, a to je najveća promjena na godišnjoj razini od rujna 1975. godine.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
13 dana prije

demonstracije poveli … HERCEGOVCI na arbajtu u belgiji!
hrabri ljudi!